EU-verslaggever: Macrons uitspraken – bewijs van zijn steun voor het separatisme in Karabach

De bevooroordeelde, eenzijdige en ver van de werkelijkheid afstaande verklaringen van de Franse president Emmanuel Macron in Marseille, die verspreid werden door de Armeense lobby van dit land, met wie hij een ontmoeting had, zijn het bewijs van zijn actieve steun voor het separatisme in Karabach, zo staat te lezen in een artikel van analist James Wilson in Eureporter, die de doelen van de Franse leider probeert te begrijpen.

De zuidelijke Kaukasus is een zeer nauwe arena, waar de belangen van verschillende grootmachten botsen. De EU en de VS zijn zeer geïnteresseerd in het vredesakkoord. Zowel de VS als de EU bemiddelen.

Emmanuel Macron is echter duidelijk tegen een vreedzame oplossing, hoewel zijn steun voor het separatisme in Karabach niet door de rest van Europa wordt gedeeld: “Ik zal mijn inspanningen voortzetten, ook al ben ik bijna de enige in de internationale familie die deze agenda uitvoert.”

“Frankrijk wordt opgeschrikt door een golf van protesten en de Franse president Emmanuel Macron geeft “videogames” de schuld van de gewelddadige uitbarstingen. Zonder zelfs maar te proberen om de rellen aan te pakken, speelt hij zijn eigen spel, door er doelbewust naar te streven om niet alleen zijn eigen hoofdstad in brand te steken, maar ook de regio die een bron van energiebronnen is voor de hele Europese Unie. Emmanuel Macron is duidelijk tegen een vreedzame oplossing,” staat in het artikel.

De auteur merkt op dat de redenering achter dit anti-Europese beleid van Macron is dat Frankrijk geen Oekraïense overwinning wenst en “regelmatig met het Kremlin communiceert in de modus “diepe buiging””. “Parijs streeft naar een politieke coalitie met de Russen om haar invloed in de Kaukasus te versterken,” wees Censor – een van de grootste online verkooppunten van Oekraïne – erop.

“De invloedrijke krachten in Frankrijk verleggen de focus naar Azerbeidzjan,” benadrukte de Oekraïense online editie Fakty.ua.

De auteur is ook van mening dat in tegenstelling tot de ideeën om vredesonderhandelingen tussen Azerbeidzjan en Armenië te bevorderen, de acties van Macron dit proces alleen maar schaden, wat in strijd is met de visie van de EU en Washington.

“Macron voert een beleid in de zuidelijke Kaukasus dat ingaat tegen de inspanningen van Washington en Brussel om vrede te bereiken,” merkt de auteur op, waarbij hij de Bulgaarse editie Actualno citeert.

“De leiders van Frankrijk en Rusland moedigen de escalatie van het conflict in de Kaukasus aan, waarbij ze hun acties maskeren met bemiddelende retoriek,” aldus de Letse editie La.lv.

“De belangrijkste voorstander van de militair-politieke beslissing van Parijs over het sturen van wapens naar Armenië was president Emmanuel Macron zelf,” citeerde de auteur de Israëlische online TV i24.

“Er is een onweerlegbare consensus over de anti-Europese activiteit van Macron, die in het voordeel is van Rusland. Als de EU haar energiezekerheid wil beschermen, moet hij worden tegengehouden,” luidt het artikel.

ReferentieI Report.az