Euronews bereidt verslag voor over herstelwerkzaamheden in Lachin

Euronews heeft een reportage gemaakt over de restauratiewerkzaamheden in Lachin, zo meldt Report.az.

De auteur van de reportage merkt op dat de stad Lachin in het westen van Azerbeidzjan eruitziet als een enorme bouwput.

“Overal waar je kijkt, zie je pogingen om de littekens van de laatste totale oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan uit te wissen… Tanks zijn vervangen door bouwvrachtwagens. Er zijn enorme bedragen geïnvesteerd in restauraties en nieuwe constructies… om de mensen die van hier verdreven waren terug te brengen,” zei Euronews-correspondente Anelise Borges.

De journaliste sprak ook met Hikmat Mammadov, een inwoner van Lachin.

“Dit is het huis van mijn overgrootouders. En dit is het huis van mijn grootouders,” laat Hikmat Mammadov zien.

Het huis van Hikmat’s familie staat er ook.

-U zegt dat u hier niet geboren bent, maar u heeft het gevoel dat u uit Lachin komt. Waarom?

Hikmat Mammadov: “Mijn ouders, mijn grootouders spraken altijd over Lachin.”

-Wat hebben ze u verteld?

Hikmat Mammadov: “Dat ze zich slecht voelden. Dat ze altijd naar Lachin verlangden.”

Hikmat liet de Euronews-correspondent ook het huis van zijn grootouders zien, waar zijn moeder, ooms en tantes geboren en getogen waren.

Maar, zoals in het verslag wordt vermeld, waren er meer pijnlijke momenten. Bijvoorbeeld het zoeken naar de graven van grootouders op de dichtstbijzijnde begraafplaats:

“De begraafplaats was gevuld met graven … de afstand tussen de graven was erg klein. Dit is het eerste, het tweede. En zoals u kunt zien, is de derde helemaal uitgegraven. Zelfs onder de bomen waren er graven. Toen we hier terugkwamen, was de plaats gevuld met botten …. Menselijke botten. Dit waren de overblijfselen van onze grootvaders, grootmoeders, geliefden… onze jeugd… Hoe kunnen we dit begrijpen?” zei één van de teruggekeerde inwoners van Lachin.

“Op dit moment is de onbegrijpelijke pijn misschien wel het enige dat de twee partijen verbindt. Terwijl de onderhandelingen tussen de leiders van Azerbeidzjan en Armenië doorgaan, moet de weg naar blijvende vrede via mensen lopen,” merkte de auteur van het rapport op.