Grote terugkeer aan de gang: Nog 22 gezinnen op weg naar Lachin

De hervestiging van nog meer gezinnen in Lachin is vandaag begonnen.

Volgens Report.az hebben nog eens 22 gezinnen van 79 mensen het wooncomplex Gobu Park 3 in het district Qaradagh van de stad Baku verlaten voor hun geboortegrond.

De gezinnen zullen zich vestigen in de huizen die na het einde van de bezetting in opdracht van het staatshoofd gerestaureerd of herbouwd werden.

Nadat Azerbeidzjan in 2020 na een 44-daagse oorlog met Armenië de controle over zijn grondgebied had heroverd, keurde de Azerbeidzjaanse regering het “Grote Terugkeer”-programma goed om de terugkeer van binnenlandse ontheemden naar hun geboortegrond mogelijk te maken.

Het oplossen van de problemen van intern ontheemden is een van de prioriteiten van het staatsbeleid. Op dit gebied is de strategische lijn die door de Grote Leider Heydar Aliyev is uitgezet en door president Ilham Aliyev is voortgezet, gericht op het verbeteren van hun levensomstandigheden en het waarborgen van hun sociale bescherming en werkgelegenheid. De vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van intern ontheemden naar hun thuisland is een belangrijke taak.

Azerbeidzjan heeft eerder het aantal intern ontheemden bekendgemaakt dat tegen eind 2023 naar het bevrijde Karabach en het oosten van Zangazur moet worden overgebracht.

Vicevoorzitter van het Azerbeidzjaanse Staatscomité voor Vluchtelingen en Ontheemden Fuad Huseynov zei eerder dat het land van plan is om tegen eind 2023 ongeveer 2.000 families van ontheemden, dat wil zeggen ongeveer 10.000 mensen, terug te brengen naar hun geboortegrond in de economische regio’s Karabach en Oost-Zangazoer.

“Daarnaast is het de bedoeling om 267 gezinnen terug te sturen naar de stad Fuzuli en ongeveer 100 gezinnen naar het dorp Agali in het district Zangilan,” voegde Huseynov eraan toe.

Volgens hem zijn er 700 gezinnen gepland om terug te keren naar de stad Lachin, en 400 gezinnen naar de dorpen Zabukh en Sus in het district Lachin.