“Het leven is weer terug naar Agali”

De wind wappert zachtjes over de Azerbeidzjaanse nationale vlag die is geïnstalleerd in het dorp Agali, in het district Zangilan, en de opkomende zon verlicht hem met haar stralen… De dorpelingen zien dit beeld nu al een jaar lang en weten dat deze vlag symboliseert hoeveel moeite Azerbeidzjan heeft gedaan om zijn land te bevrijden van de langdurige Armeense bezetting. Het is dankzij de Azerbeidzjaanse soldaat, dankzij het bloed van de martelaren, dat zij in vrede kunnen leven en werken op hun land – voor altijd!

De Grote Overwinning in de Patriottische Oorlog in de herfst van 2020, toen het nationale leger onder leiding van president Ilham Aliyev Azerbeidzjaanse gebieden bevrijdde van de jarenlange Armeense bezetting, opende de weg naar het herstel van Karabach en Oost-Zangazoer, die de Armeniërs in de loop der jaren tot ruïnes hebben gemaakt. Het eerste teken was de terugkeer van de eerste bewoners naar het dorp Agali in het district Zangilan. De tijd vliegt, en nu vieren we alweer de verjaardag van deze glorieuze gebeurtenis.

Na onze overwinning was er veel scepsis in het buitenland – men zei dat er niets gebouwd kon worden op de ruïnes die de Armeniërs hadden achtergelaten, midden in een ecologisch verwoest land dat nog tientallen jaren vol mijnen lag. Maar de mensen die onder leiding van Ilham Aliyev de grote overwinning op de Armeniërs behaalden, voeren nu een even belangrijke restauratieprestatie uit – en als gevolg van de grote aandacht van de president voor de restauratie- en bouwwerkzaamheden in Karabach en Oost-Zangazur, keerden de eerste bewoners al na anderhalf jaar na de patriottische oorlog terug naar het dorp Agali in het district Zangilan.

Een belangrijke factor was de oprechte wens van de voormalige binnenlandse ontheemden om zo snel mogelijk naar hun huizen terug te keren. Hiervoor is veel werk verzet, er is een moderne infrastructuur vanaf de grond opgebouwd. Tegelijkertijd zijn er voor al deze bouwwerkzaamheden natuurlijk aanzienlijke fondsen nodig, en het is maar goed dat we die dankzij een sterke economie hebben.

Het is ook van cruciaal belang dat deze middelen nuttig, redelijk, economisch en transparant worden besteed en dat alles, zoals ze zeggen, voor eeuwen wordt gebouwd. En hier moet het grote enthousiasme van de bouwers opgemerkt worden, die het grote belang van dit dorp voor heel Azerbeidzjan begrepen. Zonder enige hulp van buitenaf (slechts enkele broederlanden bouwen scholen in de bevrijde gebieden) voert de Azerbeidzjaanse staat zelf grootschalige infrastructuurprojecten uit om de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting te herstellen.

Oordeelt u zelf: de fundering van het “slimme dorp” in Agali werd in april 2021 door de president gelegd, en al op 19 juli 2022, iets meer dan een jaar later, keerden de eerste bewoners terug naar het dorp. Gedurende deze tijd is er veel werk verricht – 200 particuliere eco-vriendelijke huizen, vier twee verdiepingen tellende niet-residentiële gebouwen werden in het dorp gebouwd: een school voor 360 leerlingen, een kleuterschool voor 60 kinderen. Daarnaast is het de bedoeling om 150 huizen voor toekomstige migranten te bouwen. Tegelijkertijd is daar een unieke ultramoderne infrastructuur gecreëerd – de wijdverspreide installatie van zonnepanelen op de daken van huizen, “slimme” straatverlichting, de bouw van huizen van milieuvriendelijke materialen die bestand zijn tegen hitte en kou.

Om het dorp van een constante bron van elektriciteit te voorzien, is er een turbine hydro-elektrische krachtcentrale met drie generatoren gebouwd op de Khakari rivier, die volledig voorziet in de interne elektriciteitsbehoefte van het dorp.

De inwoners van Agali verheugen zich over de omstandigheden die door de staat zijn gecreëerd. Zo zei een inwoner, Kanan Nabiyev, dat hij niet van plan is om Agali waar dan ook te verlaten en de hier gecreëerde omstandigheden, schone lucht en schoon water, in de steek te laten.

“De verhalen van mijn ouders over Agali hebben een onuitwisbare stempel op mijn geheugen gedrukt. Ik heb nooit geloofd dat ik hem zou zien. Ik was erg blij met het nieuws dat Agali na de oorlog als eerste hersteld zou worden, en ik wilde als een van de eersten hierheen verhuizen. Er werd mij verteld dat ik Bakoe zou missen, maar dat is niet gebeurd. Hoewel ik hier niet geboren ben, voelt het nu alsof ik nergens anders kan wonen dan in Agali,” zei hij.

Bahar Samadova, die als een van de eersten naar het van bezetting bevrijde dorp verhuisde, zei op zijn beurt dat alle voorwaarden voor een comfortabel leven in Agali zijn gecreëerd.

“Nu hangt de verdere ontwikkeling van het dorp af van ons, de inwoners. Ik ben verhuisd naar een nieuw, volledig afgewerkt huis. We werden geholpen om andere noodzakelijke voorwaarden te creëren. De rest is aan ons. Het dorp heeft een ononderbroken water- en elektriciteitsvoorziening. Het belangrijkste is dat we in ons geboortedorp Agali zijn, en daar zijn we enorm dankbaar voor. In het jaar dat ik in Agali woon, ben ik maar één keer naar Baku geweest.

En tijdens die twee dagen kon ik niet wachten om naar huis te gaan. We werden jarenlang gedwongen om niet in Agali te wonen, maar vandaag zijn we hier in ons geboortedorp. We zullen hier leven, bouwen en creëren. Ik wil dat alle ontheemden snel naar hun geboortegrond terugkeren. Ik geloof dat ieder van ons verplicht is om terug te keren naar de bevrijde gebieden om van deze landen een paradijs te maken. We moeten leven en creëren in de landen waar het bloed van martelaren is vergoten. Dit is noodzakelijk voor de welvaart van onze staat,” zei ze.

In Agali wordt nu veel aandacht besteed aan de werkgelegenheid voor de inwoners. Er wordt landbouw bedreven volgens moderne methoden, waaronder een proefsysteem voor economische irrigatie van 157 hectare ingezaaid land. Naast landbouw- en landbouwactiviteiten is er ook ander werk – het dorp heeft een eerstehulppost, een politiebureau, een regionaal filiaal van Azerpost, diensten worden geleverd door ASAN en DOST Services, evenals een Small and Medium Business Development Center, het heeft een eigen benzinestation, school en kleuterschool.

Dit zijn allemaal vaste banen. En het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de staat en de burgers is duidelijk – het leven in het dorp wordt elke dag beter.

In februari werd het eerste kind al geboren in Agali – in het gezin van Zeynalovs – de inwoners van het dorp, de jongen kreeg de naam Turan.

Begin juli vond het eerste verlovingsfeest in 30 jaar plaats in Agali! Een jonge man, Rufat Dulyamaliyev, uit Sumgayit, verloofde zich met een meisje, Arzu genaamd, een dorpsbewoner van de familie Mammadov. De verlovingsceremonie voor Arzu en Rufat werd niet alleen bijgewoond door familieleden en vrienden, maar ook door vertegenwoordigers van verschillende overheidsinstanties.

Het leven gaat dus door, zoals ze zeggen. En als gevolg van de glorieuze overwinning in de 44 dagen durende oorlog kreeg Azerbeidzjan de kans om zowel de voormalige binnenlandse ontheemden terug te laten keren naar hun land, dat ze al bijna 30 jaar niet meer hadden gezien, als om Karabach en Oost-Zangazur volledig nieuw leven in te blazen. We zien dit proces al – nadat Agali, Lachin en Shusha zijn gevestigd, zijn de volgende in de rij Aghdam, Fuzuli, Jabrayil, Gubadli, Zangilan, Kalbajar en alle andere steden en dorpen, waarover, na drie decennia van duisternis van bezetting, eindelijk de zon van vrijheid en de langverwachte heropleving is opgegaan!

Referentie: Timur Rzayev voor Caliber.az