ICRC vervoert 15 patiënten van Khankendi naar Armenië via de weg naar Lachin

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft vandaag mensen die medische zorg nodig hadden via de weg Lachin-Khankendi geëvacueerd naar Armenië.

De ambulances van het ICRC passeerden de controlepost van Lachin en leverden 15 patiënten uit Karabach af in Armenië, meldt Trend.

Tegelijkertijd zullen 16 mensen die eerder voor behandeling naar Armenië waren gestuurd vandaag worden teruggebracht naar Khankendi, vergezeld door het ICRC.

In tegenstelling tot de beweringen van Armenië over de “blokkade van de weg naar Lachin” door Azerbeidzjan, bewijzen de ontwikkelingen in de regio dat de weg open is voor humanitaire doeleinden.

Om het vervoer van mankracht, munitie, mijnen en ander militair materieel vanuit Armenië voor illegale Armeense gewapende groepen op het grondgebied van Azerbeidzjan te voorkomen (die niet werden teruggetrokken in tegenstelling tot de trilaterale verklaring die na de tweede Karabach-oorlog van 2020 werd ondertekend door Azerbeidzjaanse, Armeense en Russische leiders), en als adequate reactie op de unilaterale oprichting van een controlepost door Armenië aan de grens met Azerbeidzjan op 22 april bij de ingang van de weg Lachin-Khankendi, in strijd met de trilaterale verklaring van 10 november 2020, hebben de eenheden van de staatsgrensdienst van de Republiek Azerbeidzjan op haar soevereine grondgebied, aan de grens met Armenië, aan het begin van de weg Lachin-Khankendi, om 12.: 00, op 23 april.

Op 15 juni 2023 raakte Elshan Rustamov, een militair van de staatsgrensbewaking van Azerbeidzjan, die werkzaam was bij de controlepost in Lachin, gewond als gevolg van het afvuren vanaf het grondgebied van Armenië.