Internationaal forum opent in Shusha

In de culturele hoofdstad van Azerbeidzjan, Shusha, is een internationaal forum geopend.

Het forum met de titel “Wederopbouw, verzoening en integratie: Energie, Economie, Milieu en Gelijkheid” ging van start op 7 juni en wordt bijgewoond door ongeveer 30 voormalige staatshoofden en regeringsleiders, bericht Report.

Bij de opening van het evenement werd een video gepresenteerd, gemaakt door het Nizami Ganjavi International Centre, over het herstel van de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan.

Shusha – dat gedurende 28 jaar bezetting van 1992 tot 2020 door Armeniërs werd verwoest en geplunderd – wordt in hoog tempo herbouwd door de Azerbeidzjaanse regering.

Shusha is een belangrijke stad in de regio Karabach (Garabagh) vanwege haar geografische ligging en historische betekenis als een van de belangrijkste culturele, economische en administratieve centra van Azerbeidzjan.

Shusha werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Azerbeidzjan in een bevel dat in mei 2021 werd ondertekend door president Ilham Aliyev, kort na de bevrijding van de stad van de Armeense bezetting in november 2020. Bovendien riep Aliyev in januari 2022 uit tot het “Jaar van Shusha” in Azerbeidzjan, om de 270e verjaardag van de stichting van de stad te vieren.