L’Opinion: Azerbeidzjan beschouwt terugkeer van voormalige inwoners van Karabach als prioritaire taak

Voor Azerbeidzjan zijn de terugkeer van voormalige binnenlandse ontheemden naar hun geboortegrond en de vestiging van Karabach, dat wordt gezien als het Azerbeidzjaanse “Elzas-Lotharingen”, een primaire strategische taak, volgens een artikel van het Franse L’Opinion, meldt Report.az.

Volgens de auteur vereist het beleid van de Grote Terugkeer, ondanks het feit dat het land rijk is aan gas en olie, grote investeringen. “Hiervoor hebben we vrede [met Armenië] nodig,” merkte de Azerbeidzjaanse presidentiële vertegenwoordiger voor speciale opdrachten Elchin Amirbayov op. En men moet zich afvragen hoe lang Frankrijk en Duitsland erover gedaan hebben om dit te bereiken, zegt de auteur.

“Azerbeidzjan heeft zijn territoriale integriteit hersteld na de bevrijding van de gebieden die meer dan dertig jaar geleden door Armeense separatisten bezet waren. Dit is de ‘Grote Terugkeer’ van Azerbeidzjanen naar Karabach,” merkt het artikel op.

“De bezetting is beëindigd en alle gebieden zijn bevrijd,” verklaarde assistent van de president van Azerbeidzjan, hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, Hikmat Hajiyev. “Een grote terugkeer? Dat is onze nationale droom.”

In dit langdurige conflict tussen Armeniërs en Azerbeidzjanen wordt alles bepaald door de kwestie van het perspectief, schrijft de auteur. “Hiermee rekening houdend, ging L’Opinion luisteren naar de Azerbeidzjaanse kant, wiens stem zelden gehoord wordt in Frankrijk,” merkte hij op.

De journalist bezocht Bakoe en reisde ook rond in de bevrijde gebieden van het land. Een belangrijk deel van het artikel is gewijd aan de geschiedenis van de stad Aghdam, die het Kaukasische Hiroshima werd genoemd: “Tot de jaren 1980 was Aghdam het zich dynamisch ontwikkelende administratieve en commerciële centrum van Karabach. In die tijd woonden er 37.000 mensen, voornamelijk Azerbeidzjanen. Armeense troepen bezetten het in juli 1993.”

Aghdam werd in november 2020 bevrijd door Azerbeidzjan. Maar het ontmijningswerk in deze gebieden gaat tot op de dag van vandaag door.

Faig Hajiyev, die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van Aghdam, merkt op dat het concept van een slimme stad in Aghdam zal worden toegepast, net als in andere gebieden van bevrijd Karabach.

“De grootste Azerbeidzjaanse bedrijven zijn gemobiliseerd om deel te nemen aan de herstelwerkzaamheden in deze gebieden,” aldus het artikel.