MBZ: Azerbeidzjan beschouwt de doorgang van Russische vracht via de weg Aghdam-Khankandi als belangrijke vooruitgang

“Vandaag werd, in coördinatie met de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan, de doorgang van de vrachtwagen van de Russische Rode Kruisvereniging (RRCS) naar Khankandi via de weg Agdam-Khankandi verzekerd. Ondanks de problemen en provocaties van het zogenaamde regime van Armenië in de Karabach-regio van Azerbeidzjan, beschouwen we de passage van vracht die door het RRCS op een gecoördineerde manier met Azerbeidzjan is verzonden via de weg Aghdam-Khankandi als een positieve stap en een belangrijke vooruitgang in de richting van de opening van deze weg, “vertelde de perssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Aykhan Hajizade, aan verslaggevers terwijl hij antwoordde op de vraag “Op 12 september 2023 werd de doorgang van voedsel en non-food producten die door RRCS verzonden werden verzekerd via de Agdam-Khankandi weg. Hoe zou u deze gebeurtenis interpreteren? Wat is tegelijkertijd de verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken met betrekking tot het gelijktijdige gebruik van de wegen Aghdam-Khankandi en Lachin, die op de agenda staan?”. laat Karabach24 weten via Report.az.

Volgens hem heeft Azerbeidzjan tijdens contacten op hoog niveau met de Verenigde Staten en andere partners de kwestie van het gelijktijdige gebruik van de wegen Agdam-Khankandi en Lachin aan de orde gesteld. Helaas is het het zogenaamde regime dat Armenië in de regio Karabach heeft gecreëerd dat de uitvoering van deze overeenkomst verhindert.

“We verklaren nogmaals dat Azerbeidzjan bereid is om voorwaarden te scheppen voor het vervoer van goederen via het ICRC door de grens- en douaneprocedures bij de grenscontrolepost Lachin te volgen, parallel aan de weg Aghdam-Khankandi,” benadrukte de ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.