Media: Armenië moet stoppen met politieke manipulatie als het een vredesverdrag met Azerbeidzjan wil ondertekenen

Als Armenië geïnteresseerd is in het ondertekenen van een vredesverdrag op basis van de wederzijdse erkenning van elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit, dan moet Jerevan stoppen met politieke manipulatie, aldus een artikel op EU Reporter, volgens Report.

“De normalisatie van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan heeft aanzienlijke economische voordelen voor de hele regio. Als Armenië geïnteresseerd is in het ondertekenen van een vredesverdrag op basis van de wederzijdse erkenning van elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit, dan moet Jerevan stoppen met politieke manipulatie. Het oplossen van het conflict zal nieuwe kansen creëren voor regionale economische integratie en meer connectiviteit,” staat er in het artikel.

EU Reporter merkt op dat revanchistische groepen in Armenië nog steeds geloven dat het conflict nog niet voorbij is, en dat Armenië een patronaal regime moet instellen in de gebieden die onder controle van de separatisten staan.

“Door dat te doen willen ze een ‘grijze zone’ opbouwen die onaanvaardbaar is voor Azerbeidzjan. Deze tactiek houdt in dat ze het separatistische regime in Karabach politiek, economisch en militair steunen en tegelijkertijd de besprekingen met Azerbeidzjan voortzetten zonder noemenswaardig resultaat,” aldus het artikel.

Verder wordt opgemerkt dat een dergelijke tactiek de grootste uitdaging vormt voor de vredesbesprekingen en toekomstige escalatie van het conflict in de regio niet kan voorkomen.