Meer dan 700 historische en culturele monumenten geregistreerd in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse onderminister van Cultuur Saadat Yusifova heeft gezegd dat in totaal 706 historische en culturele monumenten zijn geregistreerd in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan.

Yusifova maakte deze opmerkingen tijdens een conferentie over het thema “Oude teksten en klassieke bronnen ontmaskeren Armeense vervalsingen en verzinsels, of de waarheden van Zangezur – het oude Azerbeidzjaans-Turkse land”, gehouden ter gelegenheid van de Werelddag van het Boek en het Auteursrecht in het kader van het “Jaar van Heydar Aliyev”, meldt APA.

Zij merkte op dat het ministerie van Cultuur tijdens de eerste controle 427 culturele en historische monumenten heeft onderzocht in de regio’s Shusha, Jabrayil, Fuzuli, Zangilan, Khojavand, Gubadli, Aghdam, Tartar, Lachin en Kalbajar. Tijdens de controle werd vastgesteld dat vele monumenten werden vernield, toegeëigend en vernield.

“Maar we kunnen met vertrouwen zeggen dat we, als een zegevierend volk, Karabach en Oost-Zangezur nog beter zullen herstellen. Shusha, de culturele hoofdstad van Azerbeidzjan, is uitgeroepen tot “culturele hoofdstad van de Turkse wereld” in 2023, en in de komende dagen zal hier een plechtige gebeurtenis plaatsvinden. Mensen die naar hun vaderland zijn teruggekeerd, zullen de ware geest van Karabach terugbrengen, en Karabach zal opnieuw het culturele centrum van de regio worden,” benadrukte zij.