Neil Watson: Noodzakelijk om Azerbeidzjan te steunen bij het ontmijnen van gebieden die bevrijd zijn van de bezetting

Het is noodzakelijk om het belangrijke initiatief van Azerbeidzjan te steunen om mijnen te ruimen uit de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting, zei de Britse journalist en activist uit het maatschappelijk middenveld Neil Watson, meldt Report.az.

“Het lijdt geen twijfel dat landmijnen een grote plaag in de wereld zijn. Ze zijn willekeurig. Ze eisen slachtoffers van alle leeftijden en van alle geslachten, en ze blijven vele, vele tientallen jaren in de grond zitten nadat conflicten hebben plaatsgevonden en vredesverdragen zijn ondertekend. En dit is met name het geval in Azerbeidzjan, dat na 30 jaar 20% van zijn grondgebied heeft bevrijd van Armeense controle. En nu liggen er voor 30 jaar aan landmijnen die geruimd moeten worden voordat iemand ook maar kan denken aan wederopbouw en terugkeer naar huis. Ik dring er dus bij u op aan om dit zeer belangrijke initiatief te steunen, en ik wens het veel succes,” merkte hij op.

Een aantal buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en maatschappelijke activisten verzamelen handtekeningen voor de petitie “Wereldwijd initiatief voor een mijnenvrije wereld”.

De petitie werd op het internationale platform JotForm geplaatst als onderdeel van de internationale campagne “Wereld voor Vrede in de Kaukasus”.