Ontwikkeling in het bevrijde Lachin gaat door

De snelle heropleving en ontwikkeling van de stad Lachin is een duidelijk voorbeeld dat de hoop die we altijd in ons hart dragen niet tevergeefs is. De mensen van Lachin hebben hun geloof nooit verloren en vandaag zien ze de vruchten van hun geloof.

Als we kijken naar de projecten en bouwwerkzaamheden die in Lachin worden uitgevoerd, kunnen we met zekerheid zeggen dat deze stad niet alleen een belangrijke plaats zal innemen in het leven van de inwoners van Lachin, maar ook in de economie van Azerbeidzjan.

Als we kijken naar de boulevard langs de rivier de Hekari, die onze eerste stop is tijdens ons bezoek aan Lachin, kunnen we zien dat de werkzaamheden in de stad al op een hoog niveau staan. De boulevard die in het stroomgebied van de rivier is aangelegd en de architectonische werken aan de twee bruggen die onder handen worden genomen, trekken onze aandacht.

Als je door de straten van de stad loopt, zie je de machines, mensen die enthousiast aan het werk zijn en de geluiden van hamers die rondgaan zorgen ervoor dat deze plek op een grote bouwplaats lijkt. Als gevolg van deze werkzaamheden worden de inwoners van Lachin geleidelijk naar de stad verplaatst. Na 31 jaar zijn meer dan 50 families verhuisd naar het prachtige Lachin, dat opnieuw werd opgebouwd. Op dit moment worden de werkzaamheden voortgezet en wachten de voltooide huizen op hun bewoners.

We spraken met Nasimi Asadov, adjunct-directeur van “Baku Abadlig Service” LLC, en kregen informatie over de werkzaamheden die momenteel in het stadsdeelcentrum worden uitgevoerd.

Hij zegt dat de herstelwerkzaamheden in Lachin doorgaan: “Tegelijkertijd wordt het proces van het verhuizen van gezinnen uitgevoerd. De herhuisvesting van gezinnen inspireert ons nog meer, zorgt ervoor dat we ons werk met meer enthousiasme en kwaliteit doen. We zijn erg blij als we bedenken dat de autochtone bewoners van Lachin comfortabel wonen in de huizen die we hebben gebouwd en gerestaureerd.”

Tijdens de complexe bouwwerkzaamheden die in de stad worden uitgevoerd, gaat de bouw van communicatiegebieden parallel door. Onze interviewer merkte op dat de laatste werkzaamheden al worden uitgevoerd in het proces van het leggen van communicatielijnen. Op dit moment is meer dan 90% van het totale werk op dit gebied voltooid.

“90-95% van de communicatielijnen in Lachin zijn al voltooid. Het uitgevoerde werk op alle gebieden van communicatie voldoet volledig aan de moderne eisen. Het werk dat is uitgevoerd met moderne apparatuur en nieuwe materialen geeft reden om te zeggen dat de dienstverlening aan de bewoners van hogere kwaliteit zal zijn,” voegde onze interviewer eraan toe.

De overheidsfunctionaris verklaarde dat sommige particuliere woonhuizen in de nabije toekomst zullen worden opgeleverd en merkte ook op dat op dit moment ongeveer 600 huizen worden gerepareerd en dat de laatste voltooiingswerkzaamheden worden uitgevoerd.

In Lachin waren we getuige van de bouw van administratieve gebouwen en faciliteiten samen met huizen. De onderwijsinstellingen die tijdens de bezetting door de Armeniërs zijn verwoest, worden ook herbouwd.

“Onder de belangrijkste gebouwen in Lachin die gerenoveerd worden, bevinden zich ook scholen. Op dit moment worden de belangrijkste werkzaamheden uitgevoerd in school nr. 2. De school, die voorheen een capaciteit had van 600 leerlingen, heeft nu een capaciteit van 900 leerlingen. Ook hier zijn de herstelwerkzaamheden in de afrondende fase. We zijn van plan om het restauratieproces binnenkort af te ronden en volledig klaar te zijn voor het nieuwe academische jaar. “Ik ben erg blij dat ik heb bijgedragen aan de restauratie van de school waar ik ben afgestudeerd,” zei Nasimi Asadov.

Het ziekenhuis is een van de belangrijkste faciliteiten die onmiddellijk na de bevrijding van de stad Lachin werden hersteld.

De adjunct-directeur van “Baku Abadlig Service” LLC zei dat een van de eerste faciliteiten die in gebruik werd genomen in de stad Lachin een ziekenhuis was: “Dat ziekenhuis is uitgerust met de nieuwste moderne medische apparatuur. Op dit moment voorziet de medische staf van het ziekenhuis in de medische behoeften van zowel de inwoners als de werknemers die hier werken. Tegelijkertijd gaat de bouw van het centrale ziekenhuis van de stad door.”

Tijdens de 31-jarige bezetting probeerden Armeniërs ook oude gebouwen te vernietigen. Dergelijke historische plaatsen in het centrum van de stad worden gerestaureerd met behoud van hun oorspronkelijke uiterlijk tijdens de restauratiewerkzaamheden.

De straat “Azerbeidzjan” is een van de belangrijkste centrale straten van de stad. Volgens het project wordt het restauratieproces in die straat met speciale gevoeligheid uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de straat een openluchtmuseum wordt. Het is de bedoeling om van deze plek een plek te maken die niet alleen de inwoners van de regio zal aantrekken, maar ook toeristen. In die straat, waar de toegang voor auto’s volledig zal worden beperkt, is het de bedoeling een park aan te leggen waar de bewoners kunnen wandelen, evenals plaatsen zoals een amfitheater en een concertzaal,” benadrukte onze gesprekspartner.

Nasimi Asadov zei dat ondanks het feit dat de stad Lachin in een bergachtig gebied ligt, de bouw van woongebouwen met meerdere appartementen hier zal worden uitgevoerd: “Tijdens het bezoek van president Ilham Aliyev aan Lachin op 28 mei werd de fundering van woongebouwen met meerdere appartementen gelegd. We zullen binnenkort beginnen met de bouwwerkzaamheden in verband met de bouw van die gebouwen. Het is de bedoeling dat er ongeveer 38 gebouwen met meerdere verdiepingen worden gebouwd.”

Referentie: Report.az