Shusha wordt stad met meer dan 20.000 inwoners

De speciale presidentiële gezant voor de regio Shusha in Azerbeidzjan, Aydin Karimov, heeft gezegd dat Shusha een stad met meer dan 20.000 inwoners zal worden.

Hij legde de verklaring af op een evenement georganiseerd door het Nizami Ganjavi International Center in Shusha, meldt APA.

Volgens hem geeft het stadsplan in detail de ontwikkeling van straten en huizen weer voor de komende 20 jaar.

Karimov voegde eraan toe dat de stad ongeveer 200 historische monumenten heeft, waarvan de meeste zijn vernietigd, en dat er tot nu toe 13 zijn gerestaureerd. Hij merkte op dat de stad dankzij het uitgevoerde werk 2 tot 3 keer meer toeristen zal aantrekken.

Daarnaast verklaarde Karimov dat het belangrijkste bevel van president Ilham Aliyev is om de bouw van woonhuizen te voltooien en de voorwaarden te scheppen voor de terugkeer van Azerbeidzjaanse landgenoten uit Shusha naar hun huizen in de nabije toekomst.

Volgens hem is het belangrijk om de volledige infrastructuur te hebben, niet alleen huizen:

“De bouw van het ziekenhuis is nu in volle gang. De school gaat naar verwachting op 15 september open in het nieuwe schooljaar. Het werk op dit gebied gaat ook gestaag door. Het eerste appartementencomplex zal bestaan uit 450 appartementen. Dit betekent dat tegen het einde van het jaar, tegen het begin van volgend jaar, honderden families zich opnieuw zullen vestigen in Shusha. Vandaag werken we in detail samen met de respectieve structuren, het Staatscomité voor zaken van vluchtelingen en ontheemden, het Staatsagentschap voor tewerkstelling van het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid, we werken samen met de uitvoerende macht van het district Shusha aan de lijsten. We doen ons best om ervoor te zorgen dat ten minste één lid van het ontheemde gezin werk heeft,” merkte hij op.

Azerbeidzjan streeft naar de wederopbouw van Shusha, een culturele en historische hoofdstad die door Armeense troepen is verwoest tijdens de drie decennia durende illegale bezetting.

Gebouwen in de zeven districten van de stad, die op 8 november 2020 werd bevrijd na een bezetting van 28 jaar, waaronder moskeeën, scholen, woonwijken en historische locaties, zijn beschadigd en veel gebouwen zijn vernietigd door Armeense troepen voordat ze de stad ontvluchtten.

Ten minste 17 moskeeën, bronnen en historische locaties, zoals het grafcomplex van de Molla Panah – ook bekend als Vagif, een prominente Azerbeidzjaanse dichter – werden verwoest, maar zijn nu herbouwd door de regering.

In januari 2021 riep de president van Azerbeidzjan Shusha uit tot culturele hoofdstad van het land.

Shusha, ook wel bekend als de parel van Karabach, gesticht door Karabakh Khan Penahali in 1752, heeft talloze historische monumenten. Maar de meeste monumenten en zelfs de muren van het fort van Shusha waren beschadigd en worden nu door de regering hersteld.

Na de bevrijding van Shusha heeft de regering een masterplan voor de wederopbouw goedgekeurd. De oude stad zal worden gerestaureerd, er zullen zakencentra en 25 wooncomplexen met 2000 woonflats worden gebouwd. “Het masterplan is al goedgekeurd door de regering en alle projecten zullen binnen 18 maanden voltooid zijn,” zei een hoge ambtenaar van het bestuur van Shusha.