Terwijl het Karabach herbouwt, kijkt Azerbeidzjan naar Israëlische investeringen

De Jewish News Syndicate website publiceerde een artikel van Etgar Lefkovitz over de samenwerking tussen Azerbeidzjan en Israël en het herstel van Karabach. Caliber.Az neemt het artikel over.

Israël behoort tot de top 10 handelspartners van Azerbeidzjan, met een handel tussen de twee landen van 1,7 miljard dollar vorig jaar, volgens cijfers van het Azerbeidzjaanse ministerie van Economie.

De steeds groeiende handelsbetrekkingen zijn het gevolg van de groeiende betrekkingen tussen de Joodse staat en de overwegend sjiitische, seculiere moslimnatie, die zich van een eeuwenlange affiniteit hebben ontwikkeld tot een ongekend strategisch partnerschap.

De handelscijfers van vorig jaar, waarvan het grootste deel afkomstig is uit de oliesector, vertegenwoordigen een stijging van 85 procent in de handelsomzet ten opzichte van 2021, aldus ambtenaren van het ministerie.

Voor Israël zijn de banden met Azerbeidzjan – dat een 428 mijl lange grens deelt met Iran, een land waar tientallen miljoenen Azerbeidzjanen wonen – van strategisch belang, zowel als kanaal voor verkenning als omdat het naar schatting 30 procent van de olie van de Joodse staat levert. Tegelijkertijd is Azerbeidzjan een belangrijke afnemer van Israëlische militaire hardware, die Bakoe hielp om de oorlog van 2020 met aartsrivaal Armenië te winnen.

Uitzicht op Baku, de hoofdstad van de Republiek Azerbeidzjan bij nacht

Meer dan 90 Israëlische bedrijven zijn momenteel actief in Azerbeidzjan, onder andere in de landbouw en de economische sector, met een totale investering van $30 miljoen, volgens het ministerie.

“Onze prioriteit is om [handel in] de niet-oliesector te bevorderen als onderdeel van een economisch diversificatieplan,” zei Guntakin Mirzayeva, hoofd van de afdeling Intergouvernementele Commissies en Bilaterale Documenten van het ministerie, in een interview met JNS.

Azerbeidzjan is vooral geïnteresseerd in Israëlische knowhow in hi-tech, groene energie en landbouw, zeiden ambtenaren.

Karabach herbouwen

Ongeveer een dozijn Israëlische bedrijven hebben ook interesse getoond in het ondernemen van projecten in de bergachtige regio Karabach, die Azerbeidzjan tijdens de oorlog terugwon van Armenië, hoewel de overeenkomsten nog steeds op Azerbeidzjaanse goedkeuring wachten, aldus de ambtenaar van het ministerie.

De enorme bouwwerkzaamheden in de regio – waarvoor een speciale vergunning nodig is om de regio te betreden – worden momenteel uitgevoerd door Azerbeidzjan en zijn historische bondgenoot Turkije.

Een panoramisch uitzicht op de bergachtige regio Karabach, Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse regering heeft meer dan $2 miljard uit de staatsbegroting uitgetrokken voor de wederopbouw in het gebied, dat na meer dan drie decennia van conflict langzaam ontmijnd en opnieuw bevolkt wordt, zei de ambtenaar van het ministerie. In de afgelopen twee jaar zijn er al twee vliegvelden gebouwd in de regio, hoewel ze momenteel niet in gebruik zijn. Bouwkranen en bulldozers – evenals meerdere politiecontroleposten – zijn alomtegenwoordig in de regio.

Tientallen jaren van conflict en aanhoudende spanningen

Karabach en zeven omliggende districten, op zes uur rijden van de hoofdstad Bakoe en kronkelend rond de grens met Iran en Armenië over nog onverharde wegen, waren het toneel van drie decennia conflict tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken, die sinds het einde van de Sovjetoverheersing twee oorlogen hebben uitgevochten. Drie jaar nadat de oorlog van 2020 eindigde, blijft een kleine bergweg, die de enige route van Armenië naar het gebied is, het meest directe brandpunt van het onopgeloste conflict.

Een Azerbeidzjaanse controlepost op de route, die Bakoe dit voorjaar heeft opgezet uit veiligheidsoverwegingen, heeft de voedselbevoorrading naar de regio belemmerd en de nog steeds smeulende spanningen tussen de aartsrivalen verergerd. Onder auspiciën van Europa, Rusland en de Verenigde Staten worden gesprekken gevoerd om een oplossing te vinden voor het laatste geschil, dat gebaseerd is op tientallen jaren van wantrouwen, bitterheid en rivaliteit.

Ontmijning en wederopbouw

Ondertussen zijn Azerbeidzjaanse functionarissen druk aan het werk in het gebied om de naar schatting één miljoen mijnen te verwijderen die er nog liggen uit de drie decennia dat Armenië het gebied in handen had. Tot nu toe is slechts 20% van de mijnen verwijderd en de ambtenaren schatten dat het tientallen jaren zal duren om ze allemaal te verwijderen.

“Het grootste obstakel voor ons is de ontmijning,” zei Mirzayeva.

Volgens Azerbeidzjaanse functionarissen worden er ongeveer 2.000 landmijnen per vierkante mijl blootgelegd.

Een Azerbeidzjaanse ambtenaar houdt een landmijn vast die gevonden is in Karabach

Zodra elk gebied ontruimd is, mag er gebouwd worden. Hoewel er nu slechts 1.000 Azerbeidzjanen terug zijn in het gebied – waar ooit honderdduizenden mensen woonden – is de regering van plan om het gebied in de komende drie jaar opnieuw te bevolken met zo’n 140.000 mensen, onder wie veel families die er drie decennia geleden woonden, aldus de ambtenaren. Er wonen ook tienduizenden Armeniërs in het gebied. In totaal wonen er ongeveer 10 miljoen mensen in Azerbeidzjan.

Samenwerking verbreedt zich

Israëls ambassadeur in Azerbeidzjan George Deek vertelde JNS dat de samenwerking tussen de twee landen, die ooit beperkt was tot de energie- en defensiesectoren, zich enorm uitbreidt naar economische en landbouwgebieden te midden van de bloeiende banden, inclusief wat naar verwachting de eerste Israëlische ontziltingsfabriek aan de kust van de Kaspische Zee zal zijn, in de buurt van Baku, wat de tweede dergelijke fabriek in het land zou zijn.

“We zijn zeker zeer bereid en geïnteresseerd om de aanwezigheid van Israëlische bedrijven in Azerbeidzjan te bevorderen, en we zijn voortdurend in gesprek met lokale ambtenaren om een dergelijke samenwerking te bevorderen,” zei Deek.