Tientallen Azerbeidzjaanse gezinnen zullen zich opnieuw vestigen in het bevrijde dorp Aghali

Het Azerbeidzjaanse Staatscomité voor vluchtelingen en intern ontheemden heeft op 4 augustus een loting gehouden onder de gezinnen die in de volgende fase naar het Aghali-dorp in het district Zangilan zullen worden overgebracht.

Het evenement werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de speciale vertegenwoordiging van de president in het district Zangilan, dat deel uitmaakt van de economische regio Oost-Zangazur, en de uitvoerende autoriteit van het district Zangilan, meldt APA, die het comité citeert.

Ongeveer 22 families bestaande uit 106 personen namen deel aan de loting. Volgens de samenstelling krijgen negen van hen driekamer-, negen vierkamer- en vier vijfkamerwoningen. Deze gezinnen wonen in de steden Baku en Sumgayit, op tijdelijke verblijfplaatsen in de regio Absheron.

Volgens de planning zullen de gezinnen die deelnemen aan de loting op 12 augustus worden hervestigd in het dorp Aghali.

De Azerbeidzjaanse regering lanceerde het Grote Terugkeerprogramma om voormalige intern ontheemden te verhuizen naar hun huizen in bevrijde gebieden. In 2022 en 2023 werden honderden mensen hervestigd in het dorp Aghali in het district Zangilan, het dorp Talish in het district Tartar en de stad Lachin.

De voorwaarden voor de terugkeer van ongeveer 34.500 gezinnen naar Karabach moeten in het kader van het staatsprogramma tegen 2027 worden gecreëerd.

Sinds vorig jaar zijn er naast Shusha grootschalige stadsontwikkelingsprojecten van start gegaan, en in Aghdam, Fuzuli, Zangilan, Lachin en een aantal andere nederzettingen in de bevrijde gebieden wordt gemeentelijke en sociale infrastructuur aangelegd.

De terugkeer van voormalige binnenlandse ontheemden naar de bevrijde gebieden is een van de vijf prioriteiten van de nationale strategie van Azerbeidzjan tot 2030. De belangrijkste routekaart in dit verband is het “I State Program on the Great Return to the Liberated Territories”, dat in november vorig jaar door president Ilham Aliyev is goedgekeurd en op grond waarvan de aanleg van wegen, water- en andere nutsvoorzieningen, netwerken en andere infrastructuur moet worden versneld. Dit alles zal zorgen voor een snelle en comfortabele hervestiging van de burgers in de nabije toekomst. En de belangrijkste taak van de wederopleving van Karabach is de snelle uitvoering van projecten op het gebied van infrastructuur voor elektriciteits- en gasdistributie.

Referentie: Caliber.az