VN weerlegt beschuldigingen van “etnische zuivering” in Karabach in Azerbeidzjan

De VN-missie is geen meldingen tegengekomen van gevallen van geweld tegen Armeniërs in Karabach door Azerbeidzjaanse zijde, aldus de missie in een verklaring na haar bezoek aan Karabach, meldt Trend.

“Een VN-missie, geleid door Vladanka Andreeva, VN-coördinator in Azerbeidzjan, heeft op zondag 1 oktober de regio Karabach in Azerbeidzjan bezocht.

Vanuit Aghdam bezocht de missie de stad Khankendi, waar het team een ontmoeting had met de lokale bevolking en gesprekspartners en uit de eerste hand de situatie met betrekking tot gezondheidszorg en onderwijsvoorzieningen zag. In delen van de stad die het team bezocht, zagen ze geen schade aan civiele openbare infrastructuur, waaronder ziekenhuizen, scholen en woningen, of aan culturele en religieuze structuren. De missie zag dat de regering van de Republiek Azerbeidzjan voorbereidingen trof voor de hervatting van gezondheidsdiensten en enkele nutsvoorzieningen in de stad,” aldus de verklaring.

Verder werd opgemerkt dat de missie, terwijl ze door Aghdam reed, vernielingen en mijnenbestrijdingsbehoeften observeerde, evenals de wederopbouwinspanningen die door de Azerbeidzjaanse regering worden gedaan.

Ondertussen, om de bepalingen van de Trilaterale Verklaring [ondertekend door Azerbeidzjaanse, Armeense en Russische leiders na de tweede Karabach-oorlog in 2020], de onderdrukking van grootschalige provocaties in Azerbeidzjaanse Karabach economische regio, ontwapening en terugtrekking van Armeense strijdkrachten uit het grondgebied van Azerbeidzjan te waarborgen, werden er op 19 en 20 september plaatselijke antiterroristische activiteiten uitgevoerd in de regio.