Vrijwilligers aan de slag in het Aghali-dorp in Zangilan

Een presentatie van de groep “Vrijwilligers van de Terugkeer” werd gehouden in het dorp Aghali in de regio Zangilan, dat werd bevrijd van de Armeense bezetting.

De groep werd opgericht door de jongerenorganisatie “Vrijwilligers van de Terugkeer” met de hulp van de Speciale Vertegenwoordiging van het Bureau van de President van Azerbeidzjan in de regio’s Jabrayil, Gubadli en Zangilan, die deel uitmaken van de economische regio Oost-Zangazur, evenals het Azerbeidzjaanse Jeugdfonds, de Unie van Vrijwilligersorganisaties van Azerbeidzjan, meldt het rapport.

De bevrijde gebieden van het land zijn de eerste gebieden waar de concepten smart city en smart village worden geïmplementeerd. Het eerste proefproject van een slim dorp dat werd geïmplementeerd had betrekking op de dorpen Aghali I, II en III in Zangilan.

Het eerste proefproject van de slimme stad en het slimme dorp in Azerbeidzjan wordt voornamelijk geïmplementeerd op vijf onderdelen – de huisvestingssector, de productiesector, sociale diensten, slimme landbouw en alternatieve energie. In eerste instantie worden 200 individuele huizen gebouwd met behulp van innovatieve bouwmaterialen. De technische communicatie- en verwarmingssystemen in de huizen worden ook gecreëerd op basis van slimme technologieën.

Azerbeidzjan en Armenië hervatten de tweede oorlog nadat Armenië vanaf 27 september begon te schieten op Azerbeidzjaanse burgers en militaire posities. De oorlog eindigde op 10 november met de ondertekening van een trilateraal staakt-het-vuren door de Azerbeidzjaanse, Russische en Armeense leiders.

De wapenstilstandsovereenkomst bepaalde de teruggave van de door Armeniërs bezette regio’s Kalbajar, Aghdam en Lachin in Azerbeidzjan. Vóór de ondertekening van de overeenkomst had het Azerbeidzjaanse leger ongeveer 300 dorpen, nederzettingen, stadscentra en de historische stad Shusha bevrijd. Het Azerbeidzjaanse leger verklaarde een overwinning te hebben behaald op de Armeense troepen.

De ondertekende overeenkomst verplichtte Armenië om al zijn troepen terug te trekken uit de Azerbeidzjaanse gebieden die het sinds het begin van de jaren ’90 had bezet.

Referentie: Caliber.az