Waarom zit de humanitaire hulp van Azerbeidzjan voor Karabach nog steeds vast in Aghdam?

In zijn volgende rapport voor Caliber.Az op 31 augustus legt politiek analist Orkhan Amashov uit waarom humanitaire vrachten uit Azerbeidzjan vastzitten in Aghdam, hoewel ze bestemd zijn voor de stad Khankendi.

Volgens hem blijft het separatistische regime in Khankendi het verkeer van de hulpvrachtwagens van de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan belemmeren.

“In feite is de weg Aghdam [Aghdam-Khankendi] momenteel geblokkeerd. Het is ook heel duidelijk dat Azerbeidzjan geen straffeloosheid kan laten heersen op zijn eigen soevereine grondgebied,” citeert Caliber.Az Amashov.

Hij voegt eraan toe dat er momenteel een “grijze zone” is binnen Azerbeidzjan in Garabakh met betrekking tot de aanwezigheid van illegale Armeense gewapende formaties, die ontwapend en teruggetrokken zouden moeten worden.

“Ze hadden teruggetrokken moeten worden in overeenstemming met artikel 4 van de verklaring van 10 november [2020], maar dat is nog niet gebeurd. De vraag is hoe de dingen zich vanaf nu zullen ontwikkelen. Zullen ze uit zichzelf ontwapenen, uit eigen beweging? Dat lijkt erg onwaarschijnlijk,” zegt Amashov.

In zijn conclusie gaat Amashov in op het gebruik van een “legitieme kracht” om de separatisten te ontwapenen, een optie die volgens hem niet “geheel onwaarschijnlijk” is en waarvan de tijd zal uitwijzen of ze beschikbaar is.

Op 29 augustus stuurde de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan-vereniging 40 ton meelproducten in twee vrachtwagens van de hoofdstad Bakoe naar het district Aghdam.

De lading bereikte Aghdam op dezelfde dag, maar kon niet verder naar de eindbestemming in de stad Khankendi vanwege de afwijzing door de Garabakh Armeniërs, die woensdag een weg insloegen die van Aghdam naar Khankendi leidt. Ze hielden een protest om de mogelijke verplaatsing van het hulpkonvooi te blokkeren.

Amashov zei eerder dat de onderhandelingen tussen de Azerbeidzjaanse kant en de Russische vredesmacht aan de gang zijn om de best mogelijke regeling uit te werken om de hulpgoederen van Aghdam] naar Khankendi te sturen.

De verplaatsing van het hulpkonvooi naar Khankendi zou het verkeer op de weg Aghdam-Khankendi na tientallen jaren kunnen hervatten. Het voorstel om de weg te gebruiken voor goederenleveringen aan de Garabakh regio werd gedaan door de Azerbeidzjaanse autoriteiten, nadat er meerdere illegale transporten waren ontdekt op de Lachin weg – de route die de Garabakh regio van Azerbeidzjan verbindt met Armenië.

De Armeniërs in de Garabach-regio en in Jerevan wezen het voorstel echter af en drongen aan op het gebruik van de Lachin-weg, terwijl ze tegelijkertijd de weg Aghdam-Khankendi blokkeerden.

In juli zei president Ilham Aliyev dat het zogenaamde “leiderschap” van de Armeniërs in de Garabakh-regio opzettelijk betonblokken had geplaatst op het Aghdam-Asgaran-gedeelte van de Aghdam-Khankendi-weg.