Armenië en zijn beschermheren gebruiken Sarsang-reservoir als terreurmiddel

Het ministerie van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen, het ministerie van Landbouw en het Staatsbureau voor Watervoorraden van de Republiek Azerbeidzjan hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven over de situatie bij het Sarsang-reservoir.

Report.az meldt dat de verklaring als volgt luidt:

“Al meer dan dertig jaar wordt het Sarsang reservoir, aangelegd in 1976 op Tartarchay, en momenteel op het grondgebied onder de tijdelijke controle van Russische vredeshandhavers, doelbewust gebruikt door Armenië en zijn beschermheren als een middel voor ecologische en sociaal-economische terreur. Het stuwmeer, dat zich in een noodtoestand bevindt, vormt een ernstige bedreiging voor de nederzettingen, boerderijen en infrastructuur in het lager gelegen deel. Resolutie nr. 2085 van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa van 26 januari 2016 beschouwt de acties van Armenië als milieuagressie, gericht op het creëren van humanitaire en milieuproblemen voor Azerbeidzjaanse burgers. Het document benadrukt specifiek dat onjuist beheer van het Sarsang reservoir kan leiden tot een grote catastrofe, die veel menselijke slachtoffers en een nieuwe humanitaire crisis met zich mee zal brengen. Tegelijkertijd roept de Vergadering de Armeense autoriteiten op om te stoppen met het gebruik van waterbronnen als een middel om politieke invloed of druk uit te oefenen.”

In de verklaring wordt ook opgemerkt dat het misbruik van het Sarsang-reservoir met een totale waterverplaatsing van 560 miljoen kubieke meter ernstige schade blijft toebrengen aan het ecosysteem van de regio.

De verklaring bevat een oproep aan Armenië, dat het ecologisch evenwicht in de regio schendt en schade toebrengt aan de flora en fauna, via de door haar gecontroleerde strijdkrachten, om af te zien van dergelijke acties.