Azerbeidzjaans tapijt geschonken aan Lionel Messi voor zijn verjaardag

Inspanningen om de economie van Azerbeidzjan te diversifiëren en zich te richten op de niet-oliesector hebben de aandacht gevestigd op een van de oudste vormen van nationale decoratieve kunst: het weven van tapijten. Er zijn doelgerichte maatregelen genomen om de productie, export en promotie van tapijten en tapijtproducten in binnen- en buitenland te stimuleren. Het is dan ook geen verrassing dat de prachtige producten van Azerkhalcha OJSC, gemaakt van fijne wol en zijde, immens populair zijn geworden en de harten van tapijtliefhebbers hebben veroverd. Onze lokaal handgemaakte zijden tapijten worden geweven van de verleidelijke en mystieke Sheki zijde.

Een van Azerkhalcha’s meesterwerken, het “Ajdahaly” (Draak) zijden tapijt, is in het bezit van de wereldberoemde Argentijnse voetballer Lionel Messi. Dit bewijst eens te meer het ongeëvenaarde unieke karakter en de tijdloze aantrekkingskracht van Azerbeidzjaanse tapijten, die mensen wereldwijd blijven fascineren.

De “Ajdahaly” tapijten zijn een prominente belichaming van de rijke tapijtweeftraditie van Azerbeidzjan en dragen een diepgaand en eeuwenoud erfgoed met zich mee. Binnen de Oosterse culturele context symboliseert het “Draak” patroon bescherming voor het huishouden en fungeert het als een afschrikmiddel tegen kwaadaardige krachten. Qua compositie heeft het tapijt overwegend harmonieuze roodtinten, af en toe aangevuld met subtiele vleugjes blauw of bruin. Het ingewikkelde samenspel van elkaar kruisende lijnen en randen is versierd met gekarteld gebladerte en majestueuze palmmotieven.

Deze uitgebreide tapijtontwerpen zijn een prachtige weergave van gestileerde afbeeldingen van draken en putten inspiratie uit patronen en elementen die al eeuwenlang in het Oosten bestaan. Het ontstaan van de eerste “Draken” tapijten gaat terug tot de Safavid dynastie.

Tijdens de viering van de verjaardag van Lionel Messi had de Azerbeidzjaanse zakenman Adnan Ahmadzade de eer om de illustere voetballer een opmerkelijk “Ajdahaly” (Draak)-tapijt te overhandigen, zorgvuldig met de hand gemaakt door Azerkhalcha OJSC.

Referentie: Azertag.az