Azerbeidzjaanse cyberspace aangevallen door Iraanse hackers

De cyberspace van Azerbeidzjan werd in 2022 aangevallen door Iran, waardoor de betrekkingen tussen Bakoe en Teheran verder verslechterden.

In 2022 identificeerden de autoriteiten van het land de bron van 25 cyberaanvallen. Het bleek dat 24 daarvan afkomstig waren uit Iran, en één uit Nederland, aldus het gezamenlijke analytische verslag van de Europese Unie en de Raad van Europa “Barometer of Cybercrime and Cybersecurity in Azerbaijan”.

Cyberbeveiliging is dus een van de ernstigste problemen en uitdagingen voor de nationale veiligheid van Azerbeidzjan geworden, aldus het rapport.

Momenteel werken de bevoegde structuren van het land aan de bestrijding van potentiële cyberaanvallen vanuit Iran, Armenië en Rusland. De regerende Nieuwe Azerbeidzjaanse Partij was de eerste die cyberaanvallen meldde. Uit het onderzoek bleek dat de IP-adressen van de hackers zich in Iran bevonden. Een maand later kwamen er berichten dat ook de webpagina’s van Azerbaijan Airlines CJSC (AZAL) en een tv-zender door Iraanse hackers waren aangevallen.