Azerbeidzjaanse schaker Nijat Abbasov: “Ik heb nog nooit tegenover Magnus Carlsen gestaan; het zal een geweldig gevoel zijn om tegen de nummer 1 van de wereld te spelen”.

De Azerbeidzjaanse schaker Nijat Abasov heeft de halve finales bereikt van de World Cup in Bakoe (1/2 finale bij de mannen), meldt Trend.az.

De tegenstander van de Azerbeidzjaanse schaker Nijat Abasov in de 1/4 finale was Santosh Gujrathi (India). In de eerste partij van de zesde ronde speelde de Azerbeidzjaanse schaker remise, en in de tweede versloeg hij zijn tegenstander.

De winnaar van de partij tussen Guke Dommaraju uit India en Magnus Carlsen uit Noorwegen zal het in de halve finale opnemen tegen de schaker uit Azerbeidzjan. Op 19 augustus begint de halve finale.

De startlijst van de World Chess Cup van de Internationale Schaakfederatie (FIDE) in Bakoe bevatte 206 schakers in de open sectie en 103 in de vrouwensectie.

Voor de tweede keer is Azerbeidzjan gastheer van de wereldkampioenschappen schaken. Voor het eerst zullen de beste drie deelnemers uit de open en damescategorieën een plaats verdienen in respectievelijk het herenkandidatentoernooi van 2024 en het dameskandidatentoernooi.

Op de officiële website van de competitie worden wedstrijden van de FIDE World Cup 2023 zowel in het Azerbeidzjaans als in het Engels uitgezonden.

Interview van Nijat Abbasov voor halve finale

Tot 25 augustus worden er wedstrijden gehouden. De winnende prijs bedraagt $2,5 miljoen.

De World Chess Cup wordt gehouden in Marriott Boulevard in Baku.

Azerbeidzjan wordt vertegenwoordigd door een team van 17 schakers, waaronder Shahriyar Mammadyarov, Teymur Rajabov, Gunay Mammadzade, Rauf Mammadov, Gadir Huseynov, Vasif Durarbayli, Nijat Abbasov, Abdulla Gadimbayli, Misratdin Isgandarov, Muhammad Muradli, Vugar Asadli, Riad Samadov, Aydin Suleymanli, Ulviyya Fataliyeva, Gulnar Mammadova, Khanim Balajayeva en Govhar Beydullayeva.