Azerbeidzjaanse studenten keren als betrokken alumni terug van prestigieus Future Leaders Exchange (FLEX) programma

Op 23 juli kwamen 16 Azerbeidzjaanse studenten samen op een seminar om hun jarenlange ervaring in de Verenigde Staten af te ronden via het Future Leaders Exchange (FLEX) programma, een zeer competitieve, op verdienste gebaseerde beurs die door de Amerikaanse overheid wordt gesponsord en die verschillende Azerbeidzjaanse middelbare scholieren naar de Verenigde Staten stuurt om bij een Amerikaans gastgezin te wonen en naar een Amerikaanse middelbare school te gaan.

Report.az meldt, onder verwijzing naar de Amerikaanse ambassade in Azerbeidzjan, dat het programma is ontstaan uit de overtuiging van de voormalige Amerikaanse senator Bill Bradley dat de beste manier om te zorgen voor langdurige vrede en wederzijds begrip tussen de Verenigde Staten en de landen van Eurazië was door middel van interculturele uitwisselingsmogelijkheden.

Cultureel medewerker Salman Haji verwelkomde de terugkerende studenten en feliciteerde hen met het feit dat ze een jaar lang buiten hun comfortzone hebben doorgebracht en ambassadeurs van Azerbeidzjan zijn in hun Amerikaanse gastgezinnen, scholen en gemeenschappen. “Uitwisselingsprogramma’s zoals FLEX maken deel uit van ons engagement om sterkere banden te smeden tussen Azerbeidzjanen en Amerikanen,” zei hij in zijn opmerkingen. “Jullie voegen je nu bij de duizenden andere Azerbeidzjaanse alumni van onze uitwisselingsprogramma’s die zijn teruggekeerd als leiders in hun gemeenschap.”

Dit jaar viert het FLEX-programma zijn 30e verjaardag in Azerbeidzjan. Sinds 1993 hebben meer dan 1000 Azerbeidzjaanse studenten in alle 50 staten gestudeerd. Tijdens hun verblijf in de Verenigde Staten verwerven FLEX-studenten leiderschapsvaardigheden, leren ze over de Amerikaanse samenleving en waarden en leren ze Amerikanen over hun eigen land en cultuur. FLEX-studenten verrichten gemeenschapswerk in hun Amerikaanse gemeenschap en treden op als ambassadeurs van hun thuisland. Velen worden geïnspireerd door deze geest van vrijwilligerswerk om innovatieve projecten te ontwikkelen en uit te voeren in hun thuisland, gebruik makend van de vaardigheden en ideeën die ze hebben opgedaan tijdens het programma.

De Amerikaanse ambassade en de uitvoerende organisatie American Councils for International Education voeren een strenge selectieprocedure uit door middel van een uitgebreide aanvraag, drie testrondes en interviews. Ideale kandidaten moeten een sterke academische achtergrond hebben, het vermogen om zich aan te passen en te gedijen in een nieuwe omgeving en de wens om positieve veranderingen in hun gemeenschap teweeg te brengen door betrokken te zijn als leiders bij buitenschoolse activiteiten. Vloeiend Engels spreken is geen voorwaarde om een finalist te worden: als een kandidaat kenmerken heeft laten zien die hem/haar geschikt maken om een finalist te worden, maar het niveau Engels van die kandidaat niet voldoende is, kan hij of zij in aanmerking komen voor aanvullende taalonderricht. Studenten met een handicap zijn ook welkom en worden aangemoedigd om deel te nemen aan FLEX: er zijn meer dan 300 FLEX-alumni die visueel of auditief gehandicapt zijn.

De VS. Ambassade en American Councils for International Education werken ook samen met FLEX-deelnemers om hen te ondersteunen tijdens het programma en als alumni door middel van taalstudie, mentorschap, leiderschapsontwikkeling en stagemogelijkheden.

De volgende wervings- en selectiecyclus voor het FLEX-programma begint begin augustus. Geïnteresseerde kandidaten moeten hun aanvraag uiterlijk op 10 oktober 2023 indienen. Meer informatie is te vinden op discoverflex.org en op social media op FLEX Azerbaijan. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)