Azerbeidzjaanse wijn Savalan wint aan populariteit in Nederland

Al 7 jaar lang verrassen Savalaanse wijnen de gasten van de beste wijnboetieks en restaurants in Nederland. Het Azerbeidzjaanse wijnmerk wint snel aan populariteit in Nederland, nu steeds meer toprestaurants Savalan wijn gaan schenken.

“Wijn maken is hier zelfs uitgevonden – wijnbouw ontstond zo’n achtduizend jaar geleden in het oude Mesopotamië, dat nu Azerbeidzjan en Georgië heet. Niemand weet precies hoe het wijn maken hier is uitgevonden, maar het verhaal van een oude vrouw die haar speeksel gebruikte om een gistingsproces te starten is (zonder gekheid) een populaire verklaring. En hoewel Georgische wijn in Nederland al lang bekend is, is wijn uit Azerbeidzjan nog steeds onderbelicht. Zonde! Want de Savalan wijnen van Aspi Winery , de top van Azerbeidzjan, zijn ontzettend goed en worden dan ook geschonken in sterrenrestaurants, zoals het Amsterdamse restaurant Ciel Blue**. Gelukkig vind je Savalan ook steeds vaker in wijnbars, zoals wijnbar Shiraz in Amsterdam, Barrel in Groningen en Walsjérôt in Rotterdam” – vermeldt Sharon Van Lokhorst in haar food-blog over de Azerbeidzjaanse keuken op Favorflav.

Savalan-wijn, met de opvallend gekleurde etiketten

Onlangs zijn de nieuwe jaargangen 2022 geïntroduceerd, waar iedereen op heeft gewacht.
De hoge kwaliteit van de wijnen is alleen maar bewezen door talrijke prijzen. Onlangs wonnen ze opnieuw brons en zilver op een van ‘s werelds meest prestigieuze shows, Decanter in Londen (het is eigenlijk de moeilijkste tentoonstelling/proeverij ter wereld!).