Azerbeidzjan breidt medische samenwerking uit met Moldavië, Tadzjikistan, Montenegro

De Azerbeidzjaanse minister van Volksgezondheid Teymur Musayev en zijn tegenhanger in Moldavië, Ala Nemerenco, en de staatssecretarissen van het Montenegrijnse ministerie van Volksgezondheid, Sladana Coric en Vladimir Obradovic, hebben gesproken over medische samenwerking.

Musayev verwelkomde de gasten en benadrukte de succesvolle samenwerking tussen de landen op vele gebieden, zo meldt Caliber.Az onder verwijzing naar de persdienst van het ministerie van Volksgezondheid.

Musayev merkte op dat er een groot potentieel is voor de ontwikkeling van de bestaande samenwerkingsrelaties in de gezondheidszorg.

“Tegelijkertijd zijn er alle noodzakelijke voorwaarden voor de uitwisseling van moderne methodologische en wetenschappelijk-praktische informatie op het gebied van permanente professionele educatie van medische specialisten,” zei hij.

Tot slot sprak de Azerbeidzjaanse minister van Volksgezondheid de hoop uit dat de samenwerking tussen de ministeries van Volksgezondheid van de landen op een nieuw niveau zou worden voortgezet.

In haar toespraak benadrukte de directeur van landenstrategieën en gezondheidssystemen van het regionale kantoor van de WHO voor Europa de vruchtbare samenwerking tussen de WHO en Azerbeidzjan. Natasha Azzopardi-Muscat bedankte ook het leiderschap van Azerbeidzjan voor haar menselijke stappen in de strijd tegen het coronavirus op wereldniveau.

Nemerenco, Coric en Obradovic merkten op hun beurt op dat hun landen veel belang hechten aan het versterken van de bilaterale betrekkingen met Azerbeidzjan. Ze benadrukten ook het belang van dynamische samenwerking op het gebied van gezondheid en medische wetenschap.

Daarnaast stipten de gasten in hun toespraken aspecten aan als het gebruik van moderne managementbenaderingen in de gezondheidszorg, het verbeteren van het opleidingsproces van medisch personeel, het ontwikkelen van een programma voor dubbele graden en het opzetten van samenwerking bij de invoering van digitalisering van gezondheidszorgsystemen.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door Natasha Azzopardi-Muscat, directeur van de afdeling landenstrategieën en gezondheidssystemen van het regionale kantoor van de WHO voor Europa, Alexander Esaulenko, buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Moldavië in Azerbeidzjan, en Sarvar Kurboniyon, onderminister van Financiën van Tadzjikistan.