Azerbeidzjan neemt prominente plaats in schaakhiërarchie in – Belgische grootmeester

Azerbeidzjan heeft altijd een prominente plaats ingenomen in de schaakhiërarchie; er zijn veel overwinningen behaald op Europees niveau, op Olympiades en op andere toernooien, zei de Belgische grootmeester en schaakcoach Vladimir Chuchelov in de marge van de World Chess Cup in Baku, zo meldt Trend.

“Teymur Rajabov en Shakhriyar Mammadyarov zijn zulke bekende atleten dat ze geen extra lof nodig hebben. Ik denk dat er in Azerbeidzjan gewerkt wordt met jonge spelers, en we zullen uitkijken naar nieuwe namen. Maar in schaken gaat alles langzaam en duurt het lang,” zei hij.

Volgens Chuchelov is het toernooi net zo spannend als anders.

“Veel van de favorieten van het toernooi hebben zich al teruggetrokken, dus niets zal zeker zijn tot het einde. Er zijn nog maar twee iconische wedstrijden in het WK, daarna gaat alles snel en kan er van alles gebeuren. Bovendien zijn bijna alle deelnemers aan de wereldbeker bekwame schakers. Er zijn veel jonge spelers die nog niet zo bekend zijn, maar het belangrijkste is in welke vorm ze zijn, ging hij verder.

206 schakers in de open afdeling en 103 schakers in de vrouwensectie stonden op de startlijst voor de wereldkampioenschappen schaken van de internationale schaakfederatie (FIDE) in Bakoe.

De wereldkampioenschappen schaken worden voor de tweede keer in Azerbeidzjan gehouden. De beste drie spelers uit zowel de open als de vrouwensectie zullen zich voor het eerst kwalificeren voor het mannentoernooi en het vrouwentoernooi van 2024.

De wedstrijden van de FIDE World Cup 2023 worden in het Azerbeidzjaans en Engels uitgezonden op de officiële website van de competitie.

De wedstrijden worden tot 25 augustus gehouden. Het kampioenschap heeft een indrukwekkend prijzengeld van $2,5 miljoen.

De World Chess Cup wordt gehouden in Marriott Boulevard in Baku.