Azerbeidzjan stijgt 15 posities in cyberbeveiligingsindex naar 40e plaats

In de laatste cyberbeveiligingsindex die door de Internationale Telecommunicatie-unie in 2020 is opgesteld, is Azerbeidzjan met 15 posities gestegen en staat het op de 40e plaats van 169 landen.

Elmir Valizade, hoofd van het departement voor werk en communicatie met niet-gouvernementele organisaties van de Azerbeidzjaanse presidentiële administratie, maakte de desbetreffende opmerkingen op de conferentie “Barometer van cybercriminaliteit en cyberveiligheid in Azerbeidzjan”, meldt APA.

“Ter vergelijking: Israël nam de 36e plaats in, Zwitserland de 42e, Georgië de 55e”, benadrukte Valizade.

Het hoofd van het cyberbeveiligingscentrum van de staatsveiligheidsdienst Davud Rustamov zei tijdens het evenement dat aanbieders van beveiligingsdiensten al enkele jaren actief zijn op de Azerbeidzjaanse markt, meldt APA.

“In verband met maatregelen ter bestrijding van cyberdreigingen vechten de inlichtingendiensten ertegen. Wij, als de SSS, houden deze activiteit in de gaten en delen de informatie die we ontvangen onmiddellijk met kritieke informatie-infrastructuren. In maart waren er cyberdreigingen waardoor 300.000-400.000 YouTube-kanalen werden onderschept. Op deze kanalen werden gratis programma’s geplaatst, waardoor mensen werden geïnfecteerd door deze programma’s te downloaden,” benadrukte Rustamov.

In dezelfde geest zei Farid Ahmedov, onderminister van Digitale Ontwikkeling en Vervoer, dat het noodzakelijk is om de studie van de basisbeginselen van cyberbeveiliging op te nemen in het onderwijssysteem van Azerbeidzjan, meldt Trend.

“Welke maatregelen en middelen de overheidsinstanties ook gebruiken, ze zijn niet in staat om alle bedreigingen te voorkomen. Geen enkele staat heeft zulke onbeperkte middelen. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat burgers kennis en vaardigheden hebben op dit gebied. Tegelijkertijd is het noodzakelijk dat dergelijke competenties en vaardigheden in het bedrijfsleven worden ontwikkeld. Wij hechten veel belang aan de vorming van een veilig systeem in de particuliere sector. Alleen al in 2022 hebben cyberaanvallen 8 biljoen dollar schade toegebracht aan de wereldeconomie”, zei hij.