Azerbeidzjan was de afgelopen 20 jaar een van de leidende schaakmachten – FIDE Directeur-Generaal

Azerbeidzjan behoort al 20 jaar tot de wereldtop in het schaken, vertelde Emil Sutovsky, directeur-generaal van de Internationale Schaakfederatie (FIDE), aan Trend in de marge van de Chess World Cup in Bakoe.

Chess World Cup 2023 is een schaaktoernooi voor 206 spelers met één eliminatie dat van 30 juli tot 24 augustus 2023 plaatsvindt in Bakoe, Azerbeidzjan. Het prijzengeld bedraagt $2,5 miljoen. Het evenement wordt gehouden in het Marriott Boulevard Hotel in Bakoe. De Chess World Cup wordt voor de tweede keer in Azerbeidzjan gehouden.

“De namen van Teimour Radjabov en Shakhriyar Mamedyarov zijn bekend, ook de meisjes hebben de afgelopen jaren erg goed gepresteerd. Gunay Mammadzada presteerde niet erg goed op dit toernooi, maar over het algemeen is zij terecht de leider onder de Azerbeidzjaanse schaakspelers. Van de nieuwe generatie wil ik Ulviyya Fataliyeva noemen,” zei hij.

“Het lijkt mij dat er heel wat talenten in Azerbeidzjan zijn, wat wijst op een grote schaaktoekomst in het land,” voegde hij eraan toe.

Volgens Sutovsky steunt de FIDE het houden van toernooien in Azerbeidzjan van harte.

“We bespreken verschillende soorten projecten. Mahir Mammadov, voorzitter van de schaakbond van Azerbeidzjan, wil meer evenementen op hoog niveau in Azerbeidzjan houden. Ik ben er bijna zeker van dat we in 2024-2025 weer een belangrijk evenement zullen organiseren,” voegde Sutovsky eraan toe.

De World Cup in Bakoe is een geweldige schaakvakantie, merkte hij op.

De FIDE-directeur-generaal deelde ook zijn mening over de opzet van het toernooi, dat bijna een maand duurt.

“Het toernooi is moeilijk en lang, maar aan de andere kant is het één van de meest statueske, en het zou verkeerd zijn om de winnaar van de World Cup in slechts één week te bepalen. We bekijken de indelingen voortdurend. We zien dat de belangstelling voor het toernooi niet afneemt. Het feit dat het toernooi lang duurt, heeft dus positieve aspecten. We proberen voortdurend met onze tijd mee te gaan en zijn van mening dat dit formaat nog niet veranderd hoeft te worden,” zei Sutovsky.