Azerbeidzjan zet 18 mensen op internationale opsporingslijst voor genocide in nog steeds bezet dorp

Azerbeidzjan heeft 18 personen op de internationale opsporingslijst geplaatst in het kader van het onderzoek naar de genocide in het nog steeds bezette dorp Baghanis-Ayrim in het noordwestelijke district Gazakh, dat grenst aan Armenië.

De verklaring kwam van senior assistent van de militaire aanklager, hoofd van de persdienst van het bureau van de militaire aanklager, Firad Aliyev, meldt Azertac.

“Naar aanleiding van de episode over de genocide in Baghanis-Ayrim zijn 18 mensen op de internationale opsporingslijst geplaatst. Tegen hen is een strafzaak geopend op grond van de artikelen 103 (genocide) en 107 (deportatie en gedwongen hervestiging van de bevolking) van het wetboek van strafrecht. Momenteel worden complexe onderzoeks- en operationele maatregelen voortgezet”, aldus Aliyev.

Ter herinnering: 24 maart is de 33e verjaardag van de tragedie in het dorp Baghanis-Ayrim in het district Gazakh. In de nacht van 23 op 24 maart 1990 vielen Armeniërs het dorp Baghanis-Ayrim binnen met pantservoertuigen en tanks. Tijdens deze tragedie werden 10 mensen gemarteld en gedood, 12 huizen werden geplunderd en verbrand, 438 inwoners werden uit het dorp verdreven.

Firad Aliyev herinnerde eraan dat een gezamenlijke onderzoeks- en operationele groep is opgericht bij één enkel bevel van de Azerbeidzjaanse ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid op 18 december 2003.

De groep is opgericht om misdaden tegen de vrede en de menselijkheid, alsmede militaire, terroristische en andere criminele handelingen tegen het Azerbeidzjaanse volk te onderzoeken, deze juridisch te evalueren, personen die betrokken zijn bij de organisatie en het plegen van deze misdaden te identificeren en strafrechtelijk aansprakelijk te stellen, alsmede de feiten van grove schendingen van het internationale recht te onderzoeken.

Op 5 mei 2005 is de leiding van het onderzoek toevertrouwd aan de plaatsvervangend procureur-generaal, militair aanklager, justitie Lt. Nadat de strafzaak was aanvaard voor productie bij het militair parket, werd een nieuw onderzoeks- en operationeel plan opgesteld. Het vooronderzoek werd, anders dan in voorgaande jaren, uitgevoerd in overeenstemming met dit uniforme onderzoeks- en operationele plan, internationale verdragen en wettelijke normen, de vereisten van het wetboek van strafrecht en het wetboek van strafvordering van Azerbeidzjan, zei hij.