De flora en fauna van Karabach, Zangazur en Nakhchivan zijn goed vertegenwoordigd in de nieuwe editie van het Rode Boek – officieel

De Azerbeidzjaanse onderminister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen, Vugar Karimov, heeft gezegd dat de flora en fauna van Karabach, Zangazur en Nachchivan goed vertegenwoordigd zijn in de nieuwe editie van het Rode Boek.

Hij maakte de opmerkingen bij de presentatie van de derde editie van het Rode Boek op 23 mei, meldt Caliber.Az.

“Dankzij de inspanningen in Azerbeidzjan zijn meer dan 50 soorten flora en 42 soorten fauna van de lijst van bedreigde of met uitsterven bedreigde soorten geschrapt… Bovendien zijn bedreigde soorten van Karabach en Oost-Zangazur ruim vertegenwoordigd,” zei hij.

Hij merkte op dat de flora en fauna van Nachchivan ook ruim vertegenwoordigd zijn in de nieuwe editie.

De onderminister zei dat Azerbeidzjan reservaten zal instellen in Karabach en Oost-Zangazoer.

“Op het grondgebied van Karabach en Oost-Zangazoer zullen reservaten worden aangelegd voor het behoud van zeldzame en bedreigde soorten flora en fauna”, voegde Karimov eraan toe.

Volgens hem zullen zij bijdragen tot het behoud van de unieke natuur van deze plaatsen, die sterk heeft geleden tijdens de decennialange bezetting door Armenië.

Bovendien zullen vijf reservaten worden aangelegd in de omgeving van Bakoe, op het schiereiland Absheron, zei Karimov.

Het boek bevat ongeveer 250 soorten fauna en 460 soorten flora.

De drie decennia durende bezetting door Armenië van Azerbeidzjaans grondgebied heeft het ecosysteem, de fauna en de natuurlijke hulpbronnen in en rond de Karabach-regio zwaar beschadigd. Armeniërs namen ook hun toevlucht tot grootschalige daden van ecologische terreur in gebieden die zij moesten verlaten op grond van de trilaterale wapenstilstandsovereenkomst van november 2020, waarin de teruggave van de door Azerbeidzjan bezette gebieden was vastgelegd.