Groep Amerikaanse journalisten en media-experts bezoekt Azerbeidzjan’s Aghdam

Een delegatie van journalisten en media-experts die in de Verenigde Staten werken, heeft de bevrijde gebieden van Karabach bezocht als onderdeel van de reis naar Azerbeidzjan, meldt Report.az.

Het programma van de reis begon in de stad Aghdam, die het Hiroshima van de Kaukasus wordt genoemd.

Eerst informeerde de medewerker van het Azerbeidzjaanse Mijnenactie Agentschap (ANAMA) de Amerikaanse gasten over de landmijnen die massaal waren begraven door de Armeense strijdkrachten op het grondgebied van Azerbeidzjan, waaronder in het Aghdam-district tijdens de bezettingsjaren, en beantwoordde hij de vragen van de journalisten.

Vervolgens meldde de medewerker van de speciale vertegenwoordiging van de president van de Republiek Azerbeidzjan in de bevrijde gebieden die deel uitmaken van de economische regio Karabach (met uitzondering van de regio Shusha) dat de meeste historische, culturele en religieuze monumenten in het gebied zijn vernietigd als gevolg van Armeens vandalisme.

Amerikaanse journalisten bezochten de Juma Moskee, de Martelarenstraat en het Aghdam Drama Theater. Ze kregen foto’s te zien van de toestand van deze architecturale monumenten vóór de bezetting. De buitenlandse gasten staken hun schok over het tafereel dat ze aantroffen niet onder stoelen of banken.

De gasten maakten ook kennis met de voortgang van de restauratiewerkzaamheden in Aghdam en bezochten het Aghdam Conferentiecentrum.

De delegatie werd vergezeld door medewerkers van het Staatscomité voor Werk met de Diaspora.