Incident met vlagverbranding in Jerevan opzettelijk, zegt ambtenaar

Het Azerbeidzjaanse nationale gewichthefteam, dat weigerde deel te nemen aan het Europees kampioenschap gewichtheffen in de Armeense hoofdstad Jerevan, is naar huis teruggekeerd.

Naar verluidt is het vliegtuig met Azerbeidzjaanse gewichtheffers en vertegenwoordigers van de federatie op 15 april geland op de internationale luchthaven Heydar Aliyev in Bakoe.

De Azerbeidzjaanse atleten trokken zich terug uit de Europese kampioenschappen na het verbranden van de Azerbeidzjaanse vlag tijdens de openingsceremonie op 14 april.

“Het incident heeft aangetoond dat de Armeniërs nog steeds geen vrede willen. Zij voeden de haat tegen Azerbeidzjan,” zei Kanan Mastaliyev, hoofd van de persdienst van de Azerbeidzjaanse gewichtheffingsfederatie.

De woordvoerder merkte op dat na het verbranden van de vlag werd besloten het land te verlaten, ondanks de verzoeken van de autoriteiten van Armenië en de Europese en Internationale Gewichtheffingsfederaties om te blijven.

Mastaliyev voegde eraan toe dat de provocatie opzettelijk was gepleegd.

“Op het moment van het incident was het internet weggevallen. De vlagverbranding werd niet live uitgezonden. We zagen dit op sociale media kort na het incident,” zei hij.

Volgens Nazila Ismayilova, lid van het Azerbeidzjaanse gewichthefteam, hebben de Armeniërs de provocatie gepleegd omdat ze bang waren dat het team Azerbeidzjan medailles zou winnen:

“We zijn erg teleurgesteld want we waren goed voorbereid op de wedstrijd. We hadden medailles kunnen hebben. Ik denk dat ze in Armenië niet konden toestaan dat het volkslied van Azerbeidzjan daar voor de tweede keer werd gespeeld. Ik ben er zeker van dat we onze kracht zullen tonen door met succes op te treden bij de volgende wedstrijden,” zei ze.

“We gingen naar Armenië als burgers van het zegevierende land. Onze veiligheid was niet gegarandeerd. Toen ik ‘s avonds het hotel wilde verlaten, zeiden ze dat ze onze veiligheid niet konden garanderen. Dankzij de hulp van het staatshoofd en de eerste vice-president zijn we veilig naar ons vaderland teruggekeerd”, besloot Ismayilova.

Aanbevolen artikelen