Massale geweld van de Armeniërs in de VS

De impasse in het vredesproces tussen Azerbeidzjan en Armenië sinds het einde van de 44 dagen durende oorlog in Karabach heeft geleid tot discussies over een mogelijke gewapende escalatie in beide samenlevingen. Hoewel de vorige 2022 een keerpunt in het vredesproces beloofden te zijn, hebben de eindeloze vergaderingen in Brussel, Moskou, Praag en Sochi weinig positieve resultaten opgeleverd. Integendeel, de wederzijdse beschuldigingen van de strijdende partijen bij het aanwakkeren van de situatie en het torpederen van het vredesproces lokten aan beide zijden reacties uit.

Hoewel de etnische vijandschap tussen Azerbeidzjanen en Armeniërs al tientallen jaren oud is, is deze aanzienlijk gewelddadiger geworden sinds de botsingen tussen de twee staten in juli, de bloedigste sinds april 2016, plaatsvonden in de richtingen Tovuz/Tavush. Hoewel het incident aan beide zijden ernstige slachtoffers maakte, voedde het de etnische confrontatie tussen Azerbeidzjaanse en Armeense diaspora’s buiten de Kaukasus, voornamelijk in westerse landen, enorm.

De eerste daad vond plaats in Parijs, waar de Azerbajdzjaanse ambassade op 19 juli zou zijn aangevallen en vernield door nationalistische demonstranten van de Armeense Revolutionaire Federatie. Kleine confrontaties waren te zien bij wederzijdse protesten in Moldavië en het Verenigd Koninkrijk toen leden van beide gemeenschappen op de vuist gingen.

De grootste botsing vond echter plaats aan de overkant van de oceaan in Los Angeles, Californië, waar duizenden etnische Armeniërs op 2020 protesteerden voor het consulaat-generaal van Azerbeidzjan, terwijl ongeveer 50 leden van de Azerbeidzjaanse gemeenschap een tegenprotest hielden om te wijzen op de bezetting van het land van Azerbeidzjan door Armenië en op de recente agressie aan de grens met Azerbeidzjan.

Hoewel een handvol politieagenten werd ingezet om de openbare veiligheid te waarborgen, konden zij niet voorkomen dat het Armeense protest uitmondde in een straatgevecht: de Armeense menigte die anti-Azerbeidzjaanse leuzen en beledigingen uitte, omzeilde de politie en rende op de Azerbeidzjanen af. Bij de aanval raakten zeven Azerbeidzjanen gewond, van wie er vier in het ziekenhuis werden opgenomen, terwijl een politieagent in Los Angeles een hoofdwond opliep.

Naast de gewonde Azerbeidzjanen werd ook de agent van de Los Angeles Police Department van Azerbeidzjaanse afkomst, Fakhri Mirzaguliev, die probeerde Azerbeidzjaanse demonstranten te redden die door de agressieve menigte waren omsingeld, aangevallen. Niettemin slaagde Fakhri erin de Azerbeidzjaanse demonstranten uit handen van de menigte te nemen en een veilige doorgang te bieden om de plek te verlaten, hoewel sommigen gewond raakten.

Het falen van de LAPD om de veiligheid van de Azerbeidzjaanse agenten te garanderen, kwam ten koste van een hogere prijs. Voor agent Fakhri Mirzaguliev eindigde de nachtmerrie echter niet. Kort na het incident en de reddingsoperatie van de Azerbeidzjanen werd agent Mirzaguliev het onderwerp van pesterijen en doodsbedreigingen door de nationalistische Armeense diaspora. Agent Fakhri Mirzaguliev raakte snel vervreemd en onder druk gezet door de Armeense diaspora, alleen vanwege zijn positieve rol bij het redden van de mensen van de aanvallen van de agressieve menigte.

Dit incident sloeg over naar Moskou, Brussel en Sint-Petersburg, waar aanzienlijke Azerbeidzjaanse en Armeense gemeenschappen wonen. Of het nu spontaan is of van tevoren gepland, deze spill-over en de straatgevechten elders in de wereld vertekenen in feite de hele essentie van het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Het wederzijdse geweld tussen Azerbeidzjanen en Armeniërs kan immers de Armeense beweringen over de onmogelijkheid van coëxistentie in Karabach dienen. Bovendien kan een dergelijk etnisch patroon ook een religieus tintje krijgen, aangezien de Armeense kant probeert de hele confrontatie voor te stellen als een oorlog tussen christenen en moslims.

Door de zogenaamde “religieuze” en “etnische” patronen in de kwestie-Karabach aan te wakkeren, wil de machtige Armeense diaspora de spanningen aan de oppervlakte houden, met de mogelijkheid van een nieuwe golf van geweld. Hoewel officier Mirzaguliev in het geval van de vijandelijkheden in Los Angeles zijn taken uitstekend heeft vervuld, zal dit de Azerbeidzjaanse activisten en mensen als Fakhri Mirzaguliev, die het professionalisme hoog in het vaandel hebben staan, geen persoonlijke veiligheid bieden.

Aanbevolen artikelen

Facebook
Twitter
LinkedIn