Nijat Abasov en Magnus Carlsen tegen elkaar in halve finale wereldkampioenschap schaken in Bakoe

De tegenstander van de Azerbeidzjaanse schaker Nijat Abasov in de halve finales van de World Cup in Bakoe zal de Noorse grootmeester Magnus Carlsen zijn, meldt Trend.

De tegenstander van Nijat Abasov in de 1/4 finales was Santosh Gujrathi (India). In de eerste wedstrijd van de zesde ronde speelde de Azerbeidzjaanse schaker remise, en in de tweede versloeg hij zijn tegenstander. De totaalscore van de 1/4 finale is 1,5 – 0,5 in het voordeel van de Azerbeidzjaanse schaker.

In de 1/4 finales van de World Cup was de tegenstander van Magnus Carlsen (Noorwegen) Gukesh Dommaraju (India). Magnus Carlsen won de eerste klassieke partij en speelde remise in de tweede. De totaalscore van de partij in de 1/4 finales is 1,5 – 0,5 in het voordeel van Carlsen.

De eerste wedstrijd van de halve finale wordt op 19 augustus gespeeld.

De startlijst van de World Chess Cup van de Internationale Schaakfederatie (FIDE) in Bakoe bevatte 206 schakers in de open afdeling en 103 in de vrouwensectie.

Azerbeidzjan is voor de tweede keer gastheer van de wereldkampioenschappen schaken. Voor het eerst zullen de beste drie deelnemers uit de open en damescategorieën een plaats verdienen in respectievelijk het herenkandidatentoernooi van 2024 en het dameskandidatentoernooi.

Op de officiële website van de competitie worden wedstrijden van de FIDE World Cup-2023 zowel in het Azerbeidzjaans als in het Engels uitgezonden.

Tot 25 augustus worden er wedstrijden gehouden. De winnende prijs bedraagt $2,5 miljoen.

De World Chess Cup wordt gehouden in Marriott Boulevard in Baku.

Azerbeidzjan wordt vertegenwoordigd door een team van 17 schakers, waaronder Shahriyar Mammadyarov, Teymur Rajabov, Gunay Mammadzade, Rauf Mammadov, Gadir Huseynov, Vasif Durarbayli, Nijat Abbasov, Abdulla Gadimbayli, Misratdin Isgandarov, Muhammad Muradli, Vugar Asadli, Riad Samadov, Aydin Suleymanli, Ulviyya Fataliyeva, Gulnar Mammadova, Khanim Balajayeva en Govhar Beydullayeva.