Ooggetuige van bloedbad in Meshali: “Vagif Khachaturyan dreigde ons te vermoorden als we het dorp niet zouden verlaten”.

“Vagif Khachaturyan, een deelnemer aan het bloedige bloedbad in Meshali, dreigde ons te vermoorden als we het dorp niet zouden verlaten,” vertelde Vali Valiyev, een inwoner van het Meshali dorp in het Khojaly district, die momenteel met zijn familie in Goranboy woont, aan het westelijke bureau van Report.

Volgens hem was de haat van Khachaturyan en zijn familieleden tegen Azerbeidzjanen van nationaliteit al voor de gebeurtenissen in Meshali voelbaar.
De dorpeling deelde zijn herinneringen aan de bloedige gebeurtenissen:

“Op de ochtend van 22 december 1991 reden Alyosha (hij herinnert zich zijn achternaam niet – red.) en Vagif Khachaturyan het dorp binnen in een GAZ-53 vrachtwagen volgeladen met wapens, deelden wapens uit aan de Armeniërs die zich daar verzameld hadden en beschoten de burgers van het dorp. Tijdens de beschietingen riepen Vagif, Shurik, Narik en Armaris: “Ga het dorp uit, anders vermoorden we jullie.”

Valiyev merkt op dat hij de Armeniërs die zich daar verzamelden kende, omdat zij inwoners waren van het dorp Badara, dat grenst aan Meshali: “De GAZ-53 bestuurder Alyosha en andere Armeniërs zetten een post op tussen onze dorpen en lieten ons niet passeren. Daarom moesten we zes kilometer om het dorp Badara heen lopen. Ze konden hun haat tegen ons lang voor de oorlog niet verbergen. De broer van Vagif Khachaturyan was buschauffeur in Khankandi, hij liet geen Azerbeidzjanen in de bus stappen, ze reisden altijd staand, alleen Armeniërs mochten zitten.

De dorpeling benadrukte dat Khachaturyan en anderen in die tijd genadeloos oude mensen, jongeren, kinderen en vrouwen midden op straat vermoordden:

“Inwoners van het dorp Kosalar en soldaten schoten ons te hulp. We drongen de vijand terug. Russische soldaten schoten te hulp en gaven de Armeniërs wapens. Na de bezetting van Khojaly werden we gedwongen om het dorp te ontvluchten. Ik reisde erheen om de lijken van de Azerbeidzjanen die tijdens de genocide in Khojaly waren gedood, op te ruimen. We kregen burgerkleding om de lijken naar buiten te dragen, en daar raakte ik opnieuw overtuigd van de wreedheid van de Armeniërs.”

Ik wil onze regering, onze soldaten en wetshandhavers bedanken voor de arrestatie van Khachaturyan, die betrokken was bij het bloedbad in Meshali. Ik weet zeker dat alle schuldigen aan het doden van burgers gestraft zullen worden,” voegde Vali Valijev eraan toe.