Project “Twinned Karabakh Schools” gelanceerd in Zwitserland

Het project “Twinned Karabakh Schools” van het Fonds voor Steun aan de Azerbeidzjaanse Diaspora is van start gegaan in Zwitserland.

Kinderen die studeren aan de scholen van de onlangs bevrijde districten Aghdam, Shusha, Lachin, Jabrayil, Fuzuli en Zangilan hebben zich gevestigd in het “Juvenat” kamp, samen met de studenten van de “Karabakh” weekendschool die in Zwitserland actief is. 17 studenten en 2 leraren uit Azerbeidzjan en 11 studenten en 2 leraren uit Zwitserland nemen deel aan het project. Gasim Nasirov, “Cultureel Centrum van Azerbeidzjanen in Zwitserland”, heeft de leiding over het kampmanagement.

De deelnemers aan het kamp krijgen informatie over de geschiedenis van Karabach, nemen ook deel aan culturele en educatieve panels, en maken kennis met de opmerkelijke bezienswaardigheden van Bern, Barenberg en andere steden. Op het programma van het kamp staan ook een bezoek aan het Zwitserse parlement, verschillende musea, natuurwandelingen, leuke spelletjes en het uitwisselen van ervaringen.

Het project is vorig jaar van start gegaan. In het kader van het project ondergingen de studenten van de Karabach weekendschool die in Zwitserland actief is en de kinderen van de families van intern ontheemden en martelaren een training in het “Jirtdan” Republikeinse Kinder Recreatie en Wellness Centrum gelegen in de Shuvelan nederzetting van het Khazar district van de stad Baku tussen de data 18-24 juli 2022.

Tien studenten en 2 trainers uit Zwitserland, 14 studenten en 2 trainers van lokale scholen namen deel aan het project. Studenten die deelnamen aan culturele en educatieve panels bezochten charmante hoekjes van Azerbeidzjan en musea. Naast voortdurend netwerken kregen de kinderen de kans om hun Azerbeidzjaanse taalvaardigheden te verbeteren.

Tijdens het Vijfde Congres van de Azerbeidzjanen in Shusha, de culturele hoofdstad van Azerbeidzjan, beval president Ilham Aliyev aan om de activiteiten in de richting van het openen van weekendscholen te versterken en de moedertaal onder de Azerbeidzjanen te promoten. Dit project kan worden beschouwd als een belangrijke stap in de richting van de uitvoering van de aanbevelingen van de president.

Opgemerkt moet worden dat de oprichting van “Karabach-scholen” in het buitenland is geïnitieerd en aanbevolen door eerste vice-president Mehriban Aliyeva. De Weekendscholen zijn al van start gegaan in de steden Nantes in Frankrijk, Bern in Zwitserland, Warschau in Polen en Stockholm in Zweden. Het doel van deze scholen is om Azerbeidzjaanse kinderen hun moedertaal, literatuur, geschiedenis en cultuur bij te brengen en hen de waarheid over Azerbeidzjan bij te brengen.

Referentie: Azertag.az