Rabbijnen wereldwijd maken ernstig bezwaar tegen Armeense campagne om Azerbeidzjan te “demoniseren

Een totaal van 86 geestelijke Joodse autoriteiten uit Europa, Amerika en Moslimlanden, evenals talrijke Joodse religieuze mediakanalen wereldwijd, hebben hun bezwaren geuit tegen de exploitatie van Holocaustsymboliek door Armeense politieke figuren, waaronder premier Nikol Pashinyan, die deel uitmaakt van een campagne om Azerbeidzjan te demoniseren.

Op 6 september stelden 50 vooraanstaande rabbijnen, die de grootste vereniging van Joodse religieuze leiders vertegenwoordigen, bekend als het Rabbinical Center of Europe, gezamenlijk een officiële brief op aan de premier en president van Armenië. In deze brief eisten ze een onmiddellijke en volledige stopzetting van het gebruik van Holocaustsymboliek in Armeense propaganda, en stelden ze dat het niet gebruikt mag worden voor politieke doeleinden.

Het Rabbinical Center of Europe heeft ook “de Armeense leiders veroordeeld voor het gebruik van holocaustretoriek in een campagne tegen hun buurland Azerbeidzjan”.

Israel Heritage Foundation, de Amerikaanse vereniging die is opgericht door overlevenden van de Holocaust, merkte in haar verklaring op dat zij “het losse gebruik van het woord ‘Holocaust’ door functionarissen in de Armeense regering om de situatie in de regio Karabach te bespreken, verwerpen en met klem stellen dat alle vergelijkingen met de Holocaust ongegrond en ongerechtvaardigd zijn”.

De Chabadinfo website, een van de toonaangevende online platforms van Chabad, een van de grootste chassidische groepen en Joodse religieuze organisaties ter wereld, heeft de beschuldigingen aan het adres van Bakoe over de zogenaamde “genocide” op de Armeniërs in Karabach in Azerbeidzjan een “lastercampagne” genoemd.

Het pan-Europese Joodse tijdschrift Jüdisches Europa merkte op dat het trekken van analogieën tussen het nazi-beleid van de “definitieve oplossing voor het Joodse vraagstuk” en de houding van Azerbeidzjan tegenover Armeniërs in Karabach, zoals de premier van Armenië doet, volledig ongegrond is. Jüdisches Europa benadrukte verder dat “wat betreft de beschuldigingen van Azerbeidzjan van de “genocide” op Armeniërs, “er geen tastbaar bewijs van is”.

Bruno Fischzon, die de opperrabbijn is van het departement Moselle in het noordoosten van Frankrijk en de stad Metz, schreef op zijn persoonlijke Facebookpagina: “Ik ben geschokt door de opmerkingen van de Armeense politieke leider die de huidige situatie vergelijkt met de uitroeiing van Joden tijdens de Shoah (Holocaust)”.

De Weense rabbijn Arie Folger beschuldigde Franse gemeenteambtenaren van het politiseren van humanitaire hulp, die eind augustus vanuit Armenië naar Azerbeidzjaans Karabach probeerde te reizen zonder toestemming van het officiële Bakoe.

Vooraanstaande rabbijnen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben de oproep ondertekend onder de bijna honderd Europese Joodse geestelijke autoriteiten die zich hebben uitgesproken tegen de methoden van Armeense propaganda en demonisering van Azerbeidzjan.

Referentie: Trend.az