Schooldirecteur onthult schokkende feiten over misdaden begaan door Khachatryan

Een Azerbeidzjaanse leraar heeft nieuwe details onthuld over de misdaden van Vagif Khachatryan, een Armeniër die vorige week in Azerbeidzjan werd aangehouden als verdachte van de gruweldaden van de genocide in Khojaly in het dorp Meshali.

Alysh Alyshov, de voormalige directeur van de plattelandsschool in Meshali, zei dat de Armeense militanten onder leiding van Khachatryan zijn leerling levend hebben verbrand.

“Na het begin van de [Eerste Karabach] oorlog bombardeerden de Armeniërs het dorp regelmatig. Eén keer, tijdens een les, bestookten ze de school met raketten, en er vielen slachtoffers. Het schoolgebouw werd ernstig beschadigd,” vertelde Alyshov aan Report.

Hij benadrukte dat op de ochtend van 23 december 1991 Armeense soldaten het dorp aanvielen en vanuit drie richtingen beschoten. Alyshov was op dat moment de directeur van de school en de plaatsvervangend commandant van het zelfverdedigingsdetachement.

“We hadden slechts 11 trainingsmachines en een paar jachtgeweren. 10 soldaten die het dorp kwamen verdedigen vochten met ons terug. De Armeniërs schoten non-stop op het dorp en doodden onze onschuldige burgers met bijzondere wreedheid. Ze slachtten ouderen, vrouwen en kinderen af. Eén van mijn leerlingen, de 14-jarige Allahverdiyev Vidadi, die in de 7e klas zat, werd verbrand in het schoolgebouw,” haalde Alyshov zijn herinneringen op.

“Zijn vader verzamelde de as van zijn zoon met zijn handen en begroef die op de begraafplaats in Lachin. Eén van de leiders van de Armeense gewapende groep was Vagif Khachatryan. Hij was zowel een moordenaar als een rover. Hij brak in de huizen van de vermoorde bewoners in en maakte zich geld, juwelen en andere huishoudelijke artikelen meester. Daarna nam hij één van de dorpelingen in gijzeling. Later hoorden we dat een jonge man genaamd Barat wist te ontsnappen door uit de auto te springen,” voegde hij eraan toe.

Alyshov zei ook dat hij een gevoel van trots had toen hij hoorde over de detentie van Khachatryan.

Khachatryan werd op 29 juli aangehouden bij de grenspost van Lachin toen hij Karabach wilde verlaten voor Armenië.