Tweede jaarlijkse internationale Engelstalige trainingsconferentie afgesloten in Bakoe

Op 16 juni 2023 openden vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade, het ministerie van Wetenschap en Onderwijs van de Republiek Azerbeidzjan, de ADA University en de North Carolina State University een tweedaagse workshop en conferentie voor meer dan 500 Azerbeidzjaanse docenten Engels op middelbare scholen.

De conferentie, getiteld Strategieën en innovatie in het onderwijs van de Engelse taal, is het hoogtepunt van de derde ronde van het 14 weken durende, online trainingscertificaatprogramma op masterniveau voor leraren Engels in Azerbeidzjan, dat wordt beheerd door de North Carolina State University en gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het evenement bracht leerkrachten uit verschillende regio’s van Azerbeidzjan samen en bood deelnemers de gelegenheid om te leren over pedagogische best practices terwijl ze technieken stimuleerden om een professioneel netwerk van peer educators op te bouwen. Ze bespraken ook onderwerpen zoals communicatieve instructiemethoden, het gebruik van technologie in de klas en curriculumontwikkeling.

Ongeveer 200 Azerbeidzjaanse docenten Engels voltooiden de eerste jaren van het programma van 2020 tot 2022, en nog eens 100 voltooiden het programma dit jaar. Verscheidene andere docenten Engels van middelbare scholen in heel Azerbeidzjan, velen van hen begunstigden van andere Engelse taalprogramma’s van de Amerikaanse ambassade, namen ook deel aan het evenement. De Amerikaanse ambassade toonde zich verheugd over de mogelijkheid om Engelse taalprogramma’s in Azerbeidzjan te ondersteunen, wat bijdraagt aan de bilaterale relatie tussen de VS en Azerbeidzjan en de banden tussen mensen, en onderstreepte de motivatie van het lerarenkorps van het land voor deze professionele ontwikkelingsmogelijkheden.

In zijn openingswoord prees Salman Haji, medewerker culturele zaken, de afgestudeerden van het programma en prees hij de inspanningen van de deelnemers om het onderwijs in de Engelse taal op Azerbeidzjaanse scholen te verbeteren.

De Amerikaanse ambassade in Azerbeidzjan en de North Carolina State University, met de steun van het ministerie van Wetenschap en Onderwijs van de Republiek Azerbeidzjan, zijn van plan om dit succesvolle project voort te zetten voor de vierde iteratie van 2023 tot 2024. Dit partnerschap heeft geresulteerd in aanzienlijke vooruitgang in het onderwijs van de Engelse taal in heel Azerbeidzjan en ondersteunt het doel van Azerbeidzjan om de beheersing van de Engelse taal in de hele onderwijssector te vergroten. Verschillende afgestudeerden van dit en andere Engelstalige programma’s van de Amerikaanse ambassade hebben met succes deelgenomen aan internationale conferenties, uitwisselingsprogramma’s en andere opmerkelijke mijlpalen bereikt.

Vicerector Academische Zaken van de ADA Universiteit Vafa Kazdal merkte ook op: “De verbeterde taalkennis, methodologie en onderzoeksvaardigheden die docenten door deze training hebben verworven, zullen een enorme impact hebben op duizenden studenten in hun klaslokalen”.

Referentie: Report.az