Van Assam naar Azerbeidzjan: Indiase culturele charme betovert Azerbeidzjan

In een spectaculair vertoon van culturele uitwisseling en waardering weerklonken eind juni de betoverende ritmes van de Bihu-dans van de Indiase deelstaat Assam in heel Azerbeidzjan, zo meldt Report.az.

De culturele tour werd gesponsord door de Indiase Raad voor Culturele Betrekkingen (ICCR) en georganiseerd door de Ambassade van India in Azerbeidzjan, met steun van de Indiase Vereniging van Azerbeidzjan.

De Bihu-dansgroep, onder leiding van de leidende meester van de Bihu-dansvorm, Dreamly Gogoi, reisde door Azerbeidzjan en liet op verschillende locaties hun levendige voetafdrukken achter. Van het serene stadje Shabran, de historische Maiden Tower van Icherisheher tot het iconische Baku Eye of the Boulevard, ze injecteerden de kleuren van India in het rijke tapijt van de Azerbeidzjaanse cultuur.

Een belangrijk hoogtepunt van de Bihu-voorstellingen was een muziekstuk dat Azerbeidzjan liet kennismaken met de unieke melodieën en percussie van de Assam-regio. Het was een auditieve viering en een onderdompeling in het rijke klanklandschap van Noordoost-India. Er waren ook dansen te zien die de verschillende levensstijlen van de Assam-bevolking uitbeeldden.

De voorstellingen werden begroet met overweldigend enthousiasme van de Azerbeidzjanen, waarbij mensen van alle leeftijden en lagen van de bevolking resoneerden met de universele taal van dans en muziek. Na de voorstellingen gingen toeschouwers vrolijk met de artiesten op de foto, om herinneringen op te halen aan deze gedeelde culturele ervaring.

Zoals deze uitwisseling bewees, heeft culturele diplomatie het unieke vermogen om kloven te overbruggen en begrip te kweken tussen verschillende naties. De Bihu-voorstellingen in Azerbeidzjan lieten dit prachtig zien, door een harmonieuze snaar te raken tussen de bevolking van Azerbeidzjan en het levendige culturele erfgoed van India.