Voormalig IDP van het Aghali-dorp in Karabach blij om terug te keren naar geboorteland

Deze langverwachte dag is eindelijk aangebroken, aldus Valida Samedova, een inwoner van het dorp Aghali in het district Zangilan, Trend.

“Ik keer terug naar het dorp met drie kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben erg blij, we hebben zo lang op deze dag gewacht,” zei ze.

Een andere groep bewoners keerde terug naar het dorp Aghali in het district Zangilan, dat op 12 augustus werd bevrijd van de bezetting. In dit stadium zijn nog eens 22 families (106 mensen) naar het dorp Aghali verhuisd.

De terugkeer van gezinnen naar het dorp Aghali is in volle gang. Na het einde van de tweede Karabach oorlog is Azerbeidzjan begonnen met het hervestigen van de families in het dorp, te midden van de renovaties die daar aan de gang zijn.

Met name in juli 2022 werden de burgers hervestigd in het dorp Aghali, dat gebouwd werd op basis van het concept van een “slim dorp” in het district Zangilan. Twee maanden daarvoor, op 27 mei, vond de openingsceremonie van de eerste fase van het “slimme dorp”-project plaats in Aghali.

In het dorp zijn moderne stedenbouwkundige normen toegepast, waaronder “slimme” straatverlichting, de bouw van warme en koudebestendige ecologische huizen, huishoudelijk afvalbeheer, de installatie van zonnepanelen, enz.

Om de toegang tot openbare diensten te garanderen en het welzijn van de mensen in het dorp te verbeteren, functioneren de diensten van “ASAN”, “DOST”, het Agentschap voor de Ontwikkeling van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KOBIA), het Staatscentrum voor Agrarische Ontwikkeling in het dorp. Er is ook een school, een kleuterschool, een medisch centrum en horecagelegenheden.

Er zijn maar liefst 200 huizen gebouwd in Aghali. In hun energiebehoeften wordt uitsluitend voorzien door alternatieve energiebronnen die ontworpen zijn om comfortabeler en veiliger te leven.

Met de verhuizing van de eerste groep bewoners naar het dorp Aghali op 19 juli 2022 werd de uitvoering van het hervestigingsproces in vier fasen gestart. In de eerste fase werden meer dan 40 gezinnen naar Aghali overgebracht.