Aliyev: In ons voorstel aan de Armeniërs in Karabach hebben we ook hun rechten opgenomen.

“Azerbeidzjan is een multi-etnisch land, een multi-confessioneel land. We hebben veel etnische groepen in Azerbeidzjan. Sommige van deze etnische groepen, het aantal van deze etnische groepen, mensen die tot hen behoren is veel groter dan de Armeense bevolking in Karabach. Ze leven allemaal in vrede, ze genieten van alle rechten en veiligheid. In ons voorstel aan de Armeniërs in Karabach, dat overigens is gepubliceerd, hebben we ook hun rechten opgenomen. Hun recht op hun taal, op onderwijs, godsdienst, gemeentelijke rechten. Ze kunnen hun vertegenwoordigers kiezen via gemeenteraadsverkiezingen en daar blijven wonen. De beslissing om te vertrekken was hun eigen beslissing, en volgens informatie waar we nu toegang tot hebben, was dat een opzettelijke daad van voormalige zogenaamde “leiders” van de zogenaamde “nagorno-karabach republiek”. Het was niet nodig dat ze vertrokken, maar toen ze besloten te vertrekken, konden we ze niet tegenhouden,” zei Ilham Aliyev, president van Azerbeidzjan, in een interview met de zender Euronews, zo meldt Report.az.

“We boden hen maximaal comfort zodat ze in vrede konden vertrekken, in tegenstelling tot de Azerbeidzjanen die 30 jaar geleden ofwel gedood werden, ofwel gedeporteerd, gemarteld, gearresteerd, en sommigen van hen moesten hoge bergen oversteken en waren gewoon doodgevroren in die bergen. Dat is allemaal onderweg gedocumenteerd. Dat alles is ook gedocumenteerd toen Armeniërs uit de regio Karabach Armenië binnenkwamen. Alles gebeurde dus volgens humanitaire normen. Maar nogmaals, om terug te komen op de vraag, ze kunnen terugkomen.

Natuurlijk moeten ze zich registreren in het elektronische portaal, dat we hebben geopend en dat beschikbaar is, dat ze willen terugkeren, dat ze het Azerbeidzjaanse staatsburgerschap willen aannemen. Een aantal van hen heeft het staatsburgerschap al aangevraagd, en dat proces is nu aan de gang. Sommige Armeniërs hebben besloten om in Karabach te blijven, en nu is er voor hen gezorgd door ons Ministerie van Arbeid en Sociale Bescherming van Bevolking en Migratiedienst, ze zijn geregistreerd,” merkte de Azerbeidzjaanse president op.