Ambassade van Azerbeidzjan herdenkt 105e verjaardag van Republiek, roept op tot steun van Nederland bij wederopbouw na conflict

Op 15 juni organiseerde de Ambassade van de Republiek Azerbeidzjan een receptie ter gelegenheid van de 105e verjaardag van de proclamatie van de Eerste Republiek Azerbeidzjan (1918-2023) en de Nationale Heildag.

In zijn toespraak ter gelegenheid van dit evenement merkte H.E. Rahman Mustafayev, ambassadeur van de Republiek Azerbeidzjan bij het Koninkrijk der Nederlanden op dat de belangrijkste taak van Azerbeidzjan is om de bevrijde gebieden in de regio Karabach na 30 jaar bezetting en verwoesting opnieuw op te bouwen en te reconstrueren, de met mijnen vervuilde gebieden te ontmijnen en 750.000 binnenlandse ontheemden terug te brengen naar hun huizen in de bevrijde gebieden van de regio Karabach.

Een ander dringend humanitair probleem voor Azerbeidzjan, benadrukte de ambassadeur, is het ophelderen van het lot en de verblijfplaats van bijna 4000 personen die vermist zijn geraakt gedurende 30 jaar conflict met Armenië. “Een delegatie van het ICMP is nu in Azerbeidzjan om de omvang van dit probleem te beoordelen en ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te bedanken voor zijn financiering en steun, waardoor het ICMP zijn missie in Azerbeidzjan kon starten”, voegde de Azerbeidzjaanse diplomaat eraan toe.

H.E. Rahman Mustafayev

Hij gaf ook aan dat zijn land geïnteresseerd is in een actievere rol van Nederland in het proces van post-conflict normalisatie in de regio van de zuidelijke Kaukasus: “Op politiek niveau doen we er alles aan om het vredesverdrag met Armenië te ondertekenen, het proces van de afbakening van de staatsgrenzen te starten en samen met onze buren en vrienden te bouwen aan vrede en welvaart in de zuidelijke Kaukasus. Als ik vrienden zeg, bedoel ik ook Nederland, een van onze belangrijkste partners in de EU. Den Haag is de internationale hoofdstad van vrede, recht en internationaal recht. Den Haag heeft de roeping om deze waarden en beginselen te bevorderen. Ik wil hier echter aan toevoegen dat dit niet alleen een morele roeping is, en niet alleen een voorrecht, maar ook een enorme verantwoordelijkheid.

In dit verband doen wij een beroep op Den Haag, de internationale hoofdstad van vrede en recht, om zowel als lid van de EU als op nationaal niveau een eerlijke, onpartijdige en actieve positie in te nemen bij de ondersteuning van onze inspanningen, om bij te dragen aan het proces om onze regio vreedzaam, veilig en welvarend te maken.”

Foto van het evenement in Den Haag