Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken: Bakoe-Yerevan akkoord haalbaar

Tijdens de reguliere briefing beantwoordde de perssecretaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, de vragen van journalisten over de regeling tussen Bakoe en Jerevan.

Miller werd gevraagd om commentaar op de trilaterale besprekingen tussen de leiders van Azerbeidzjan, Armenië en Rusland in Moskou, zo meldt Caliber.Az, die de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken citeert.

“Wij waren niet in de zaal aanwezig, zoals u opmerkte, maar de onderhandelingen blijven voor ons een prioriteit. Zoals u weet heeft de minister van Buitenlandse Zaken beide partijen enkele weken geleden hier in Washington ontvangen. Wij weten dat de onderhandelingen sindsdien in Brussel zijn voortgezet, en wij steunen dat. Zoals gezegd geloven wij dat een akkoord haalbaar is, en wij blijven er bij de partijen op aandringen samen te werken om een akkoord te bereiken over de kwesties die nog niet zijn opgelost”, aldus Miller.

Op de vraag of de staatssecretaris van plan is de partijen de komende dagen of weken te ontmoeten, antwoordde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “De minister heeft hen een paar weken geleden ontmoet. Hij zal met hen in gesprek blijven. Maar ik heb nog geen informatie over verdere ontmoetingen.”

De journalist ging ook in op de vertraging bij de benoeming van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Azerbeidzjan, Mark Libby.

“Wij steunen de snelle bevestiging van al onze kandidaten, en als u hierover nog vragen heeft, moet u waarschijnlijk contact opnemen met het Capitool,” zei Matthew Miller.