Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken voert telefoongesprek met president Ilham Aliyev

Op 19 september heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een telefoongesprek gevoerd met Ilham Aliyev, president van de Republiek Azerbeidzjan, zo meldt Karabach24 onder verwijzing naar Report.az.

Tijdens het telefoongesprek wisselden de partijen van gedachten over de huidige situatie in de regio Karabach van Azerbeidzjan.

Het staatshoofd wees erop dat de inlichtingensabotagegroepen van de Armeense strijdkrachten in de Karabach-regio van Azerbeidzjan mijnen hadden geplaatst met het oog op terrorisme, als gevolg waarvan burgers en politieagenten werden gedood, en de eenheden van het Azerbeidzjaanse leger werden beschoten met mortieren en handvuurwapens van verschillende kalibers.

President Ilham Aliyev benadrukte dat deze acties, waaronder de zogenaamde “presidentsverkiezingen” in de Karabach-regio van Azerbeidzjan op 9 september, een voortzetting waren van opzettelijke provocaties tegen de soevereiniteit van Azerbeidzjan door Armenië en de zogenaamde separatistische instelling die door Armenië is opgericht en wordt gesteund.

De president van Azerbeidzjan zei dat Azerbeidzjan, om dergelijke provocerende en ophitsende acties te voorkomen, plaatselijke antiterreurmaatregelen in de regio moest nemen.

Het staatshoofd benadrukte dat tijdens de antiterreurmaatregelen de burgerbevolking en infrastructuurfaciliteiten niet het doelwit zijn, maar alleen legitieme militaire doelen worden uitgeschakeld.

Het staatshoofd zei dat vertegenwoordigers van de Armeense inwoners van de regio Karabach in Azerbeidzjan verschillende keren door de presidentiële administratie van Azerbeidzjan waren uitgenodigd voor een dialoog om re-integratiekwesties te bespreken, maar dat zij dit geweigerd hadden. Het staatshoofd zei dat de antiterreurmaatregelen zullen worden stopgezet als het wapen wordt neergelegd en ontwapend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken uitte zijn bezorgdheid over de situatie, riep op tot een staakt-het-vuren en zei dat de Verenigde Staten een directe dialoog tussen Bakoe en vertegenwoordigers van de Armeense inwoners van de regio Karabach steunen.