ANAMA: 338 mensen werden slachtoffer van mijnen na 2e Karabach oorlog

Vanaf 10 november 2020 tot op de dag van vandaag zijn 338 mensen het slachtoffer geworden van mijnen en andere explosieven in Azerbeidzjan. Hiervan zijn 65 mensen overleden en hebben 273 mensen verwondingen van verschillende ernst opgelopen, zei voorzitter van de raad van bestuur van het Azerbeidzjaanse Agentschap voor Mijnactie (ANAMA) Vugar Suleymanov op het internationale forum “Gezond milieu en mijnvrij leven om duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken”, georganiseerd door het Agentschap voor Staatssteun aan Niet-Gouvernementele Organisaties, meldt Report.az.

“Mijnen en explosieven vormen niet alleen een directe bedreiging voor het leven en de gezondheid van mensen, maar veroorzaken ook schade aan het milieu en het ecosysteem. Volgens voorlopige schattingen zijn er ongeveer 1,5 miljoen mijnen geïnstalleerd in de gebieden van Azerbeidzjan die bevrijd zijn van de bezetting, en ongeveer 9.000 vierkante kilometer grondgebied is vervuild met mijnen,” zei Suleymanov.

Volgens hem is als gevolg van de ontmijningsoperaties die vanaf november 2020 tot heden zijn uitgevoerd, in totaal 114.400,9 hectare grondgebied vrijgemaakt van mijnen en explosieven.

“In totaal werden 110.347 mijnen en andere explosieve oorlogsresten gevonden en geruimd, waaronder 30.795 antipersoonsmijnen, 18.582 antitankmijnen en 60.970 stuks niet-geëxplodeerde munitie,” merkte Suleymanov op.