Antony Blinken voert telefoongesprek met Ilham Aliyev

Op 27 november heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een telefoongesprek gevoerd met de president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, zo meldt Report.az.

Tijdens het telefoongesprek zei president Ilham Aliyev dat de laatste verklaringen en acties van de VS de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en de VS ernstig hebben geschaad.

Het staatshoofd merkte op dat de opmerkingen over ons land van de Amerikaanse assistent-minister van Buitenlandse Zaken James O’Brien tijdens de hoorzitting van de House Foreign Affairs Committee, Subcommittee on Europe op 15 november 2023, bevooroordeeld waren, niet strookten met de werkelijkheid en door Azerbeidzjan werden verworpen.

Er werd benadrukt dat Azerbeidzjan nota heeft genomen van de verklaring over het annuleren van de afspraken op hoog niveau met Azerbeidzjan en “geen kans op business as usual” en adequaat heeft gereageerd.

President Ilham Aliyev herinnerde eraan dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan op 16 november een verklaring over deze kwestie had uitgegeven en dat Azerbeidzjan op zijn beurt alle bezoeken op hoog niveau uit de VS had geannuleerd.

Met het oog op de normalisering van de betrekkingen heeft minister Blinken toestemming gevraagd om de Amerikaanse assistent-staatssecretaris James O’Brien in december een bezoek te laten brengen aan Azerbeidzjan. President Ilham Aliyev heeft ingestemd met dit voorstel op voorwaarde dat na dit bezoek het ongegronde verbod op bezoeken van Azerbeidzjaanse hoge ambtenaren aan de Verenigde Staten wordt opgeheven. Minister Blinken heeft hiermee ingestemd.

Verder werd verklaard dat Armenië op 21 november zijn commentaar heeft gestuurd met betrekking tot de voorstellen van Azerbeidzjan over de tekst van het vredesverdrag, dat op 11 september 2023 werd ingediend. Armenië heeft zijn antwoord dus 70 dagen uitgesteld. De vertraging van 70 dagen toont opnieuw aan dat Armenië de tekst van het vredesverdrag misbruikt als voorwendsel voor de verlenging van het onderhandelingsproces.

Tijdens het telefoongesprek wisselden de partijen ook van gedachten over de komende vergadering van de commissies voor de afbakening van de staatsgrenzen, die op 30 november zal plaatsvinden aan de voorwaardelijke grens tussen Azerbeidzjan en Armenië.