Armeense beweringen over Khachatryans detentie ongegrond – MFB

De beschuldigingen van Armenië aan het adres van Azerbeidzjan over de detentie van Vagif Khachatryan zijn ongegrond, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan in reactie op de verklaring van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Om zijn verplichtingen te ontlopen, probeert Armenië opnieuw de internationale gemeenschap te misleiden en politiek te manipuleren met betrekking tot de arrestatie van Vagif Khachatryan door de staatsgrensdienst van Azerbeidzjan aan de grenscontrolepost van Lachin, toen hij op 29 juli in een voertuig van het ICRC Armenië probeerde binnen te komen.

Zoals vermeld in de informatie van het Bureau van de procureur-generaal van de Republiek Azerbeidzjan, heeft Vagif Khachatryan op 22 december 1991 een bloedbad aangericht onder de Azerbeidzjaanse bevolking in het dorp Meshali in de regio Khojaly door een groep Armeense gewapende formaties. Bij de massamoord werden 25 Azerbeidzjanen gedood, 14 gewond en 358 ontheemd. Khachatryan werd aangeklaagd op grond van de artikelen 103 (genocide) en 107 (deportatie of gedwongen ballingschap van de bevolking) van het Wetboek van Strafrecht van de Republiek Azerbeidzjan binnen de bovengenoemde strafzaak, waarbij voorlopige hechtenis werd bevolen door de rechtbank als preventieve maatregel. Hij werd in deze strafzaak op 29 juli bij de grenscontrole gearresteerd toen hij op weg was naar Armenië.

Vagif Khachatryan werd in een medische faciliteit in Baku geplaatst en de nodige medische behandeling werd verzekerd, rekening houdend met het doel van de reis van Vagif Khachatryan om medische hulp te krijgen.

De door Azerbeidzjan ondernomen stappen vielen zowel binnen de internationale wetgeving als binnen de wetgeving van Azerbeidzjan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zoals het ICRC heeft bevestigd, werden sinds december vorig jaar reizen van bijna 700 personen van Armeense afkomst via het ICRC naar Armenië en terug naar Azerbeidzjan vergemakkelijkt zonder dat er onwettige handelingen tegen hen werden gepleegd. De bewering van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken over een dreigend gevaar voor personen die de grenspost oversteken is dus volledig onjuist en dient alleen om paniek te zaaien onder de Armeense inwoners.

Wat betreft de bewering van Armenië dat Azerbeidzjan het internationaal humanitair recht zou hebben geschonden tijdens de arrestatie van Vagif Khachatryan, willen we opmerken dat het internationaal humanitair recht geen beperkingen stelt aan juridische acties tegen oorlogsmisdadigers. Bovendien is het volledig ongepast voor Armenië om te verwijzen naar het internationaal humanitair recht, gezien de genocide en de bloedbaden die het in 30 jaar heeft aangericht tegen de burgerbevolking van Khojaly, Malibeyli, Gushchular, Aghdaban, Ballighaya, Bashlibel en andere nederzettingen en steden.

Volgens het ministerie moet Armenië de acties steunen om de personen te berechten die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, waaronder genocide, en massamoorden op de Azerbeidzjaanse burgerbevolking tijdens de 30 jaar durende bezetting, in plaats van te proberen hen af te schermen en hun daden te verdoezelen. De lastercampagne die Armenië voert tegen de maatregelen van Azerbeidzjan op dit gebied zijn niets anders dan een rechtvaardiging en steun voor oorlogsmisdaden.

“Azerbeidzjan heeft gedurende 30 jaar keer op keer duidelijk verklaard dat het strafzaken heeft aangespannen tegen de personen die oorlogsmisdaden op zijn grondgebied hebben begaan, waarbij internationale arrestatiebevelen tegen deze personen zijn uitgevaardigd, en Azerbeidzjan zal in het kader van de strafrechtelijke procedures en de interne wetgeving blijven optreden om deze personen volgens de internationale praktijk voor het gerecht te brengen,” aldus de MFA.

Referentie: Trend.az