Armeense premier wil situatie in regio doen ontvlammen – West-Azerbeidzjan

Het interview van de Armeense premier Nikol Pashinyan met POLITICO Europe en de verklaringen die hij de afgelopen dagen heeft afgelegd, tonen eens te meer aan dat hij meerdere keren per dag tegenstrijdige meningen verkondigt, geen consistent beleid voert, geen afstand doet van zijn territoriale aanspraken op Azerbeidzjan en deze nu probeert te verhullen, en tegelijkertijd interesse toont in het ophitsen van de situatie in de regio, aldus de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap in een verklaring, meldt Karabach24 via Trend.az.

“De verklaringen van Pashinyan laten zien dat Armenië zelfs in woorden voorwaarden stelt aan de erkenning van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan,” zei de gemeenschap.

De West-Azerbeidzjaanse gemeenschap merkte op dat het beleid van Azerbeidzjan ten opzichte van de Armeense bevolking van Karabach en de dialoog met hen een puur interne aangelegenheid van Azerbeidzjan is, en dat deze kwesties niets met Armenië te maken hebben.

Armenië moet stoppen met zijn onbeschofte inmenging in de interne aangelegenheden van Azerbeidzjan – dit is een gevaarlijk beleid, aldus de verklaring van de Gemeenschap.

“De mening van de premier dat “Armenië de territoriale integriteit van Azerbeidzjan erkende omdat onze bondgenoten zwegen” laat de ware bedoelingen en hypocrisie van Armenië zien. Men kan concluderen dat als Armenië steun van buitenaf had gekregen, het de territoriale integriteit van Azerbeidzjan niet zou hebben erkend. Dit komt van een staat die bij elke gelegenheid pronkt met zijn soevereiniteit en territoriale integriteit, “rode lijnen” trekt, krokodillentranen plengt en op internationaal niveau een verachtelijke lastercampagne voert tegen de soevereiniteit van Azerbeidzjan,” aldus de gemeenschap.

“Het lijkt erop dat Pashinyan nog steeds onder invloed staat van de racistische, Azerbeidzjanofobe ideologie die al 30 jaar in Armenië wordt gevormd. Een van de belangrijkste pijlers van deze ideologie was het idee dat “de kwestie-Karabach is opgelost omdat het Armeense volk de kwestie-Karabach op het slagveld heeft opgelost”. Het Azerbeidzjaanse volk heeft laten zien hoe het Armeense volk de kwestie-Karabach heeft “opgelost” – in 2020 op het slagveld tijdens de tweede Karabach-oorlog,” voegde de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap eraan toe.

De gemeenschap benadrukte dat Pashinyan, door niet in te gaan op de uitnodiging van de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap om een dialoog aan te gaan en het recht van de Azerbeidzjanen om terug te keren te ontkennen, waarschijnlijk denkt: “we hebben de kwestie van de West-Azerbeidzjanen opgelost”.

“Dit is de verkeerde aanpak. West-Azerbeidzjanen zijn vastbesloten om vreedzaam naar hun voorouderlijk land terug te keren, en niemand kan dit verhinderen,” aldus de verklaring.