Armeniërs die Azerbeidzjaanse vlag bespotten aangehouden bij grenscontrolepost Lachin

Drie Armeniërs die in 2021 de Azerbeidzjaanse vlag beledigden, zijn aangehouden bij de grenscontrolepost Lachin in Azerbeidzjan, meldt Trend.

Destijds werden in sommige massamedia en op verschillende pagina’s op sociale netwerken video’s gepubliceerd waarin Armeense voetballers beledigende handelingen tegen de Azerbeidzjaanse vlag begingen.

In dit verband heeft de procureur-generaal van Azerbeidzjan een onderzoek ingesteld naar de inleiding van een strafzaak op grond van artikel 283.2.3 (aanzetten tot nationale, raciale, sociale of religieuze haat en vijandschap door een georganiseerde groep) en 324 (beledigende handelingen tegen de vlag van de Republiek Azerbeidzjan of het staatsembleem van Azerbeidzjan) van het wetboek van strafrecht van de Republiek Azerbeidzjan. Het onderzoek in deze zaak is toevertrouwd aan de onderzoeksafdeling van het bureau van de openbare aanklager.

Van Azerbeidzjaanse zijde is vaak blijk gegeven van humanisme door te beweren dat Armeniërs die overtredingen hebben begaan, gratie kan worden verleend. We gaan ervan uit dat de Azerbeidzjaanse kant opnieuw een humane houding zal aannemen en dat de atleten en jongeren die gevangen zijn gezet, onderworpen kunnen worden aan administratieve verantwoordelijkheid.

In ieder geval kunnen mensen die de vlag van Azerbeidzjan beledigen en de geest van haat en vijandschap jegens Azerbeidzjaniërs voeden niet op het grondgebied van Azerbeidzjan leven; ze moeten worden gedeporteerd naar Armenië.